"Vi har alltid varit en språngbräda för unga och nya talanger". Kulturhuset Oceanen i Majorna är en oberoende musik- och kulturscen som funnits i 25 år. Jubileet firas med en musikfestival den 16-17 september.

Oceanen ligger vid Stigbergstorget i Majorna. Huset köptes av en förening 1996 och scenverksamheten startade 1997. Oceanen består av fyra våningar och där finns till exempel dansstudio, scen, restaurang, replokaler och kontorsutrymmen.

– Vi firar Oceanens 25 år i två dagar och vi har tänkt att programmet ska vara en presentation av hur vi har jobbat historiskt. Vi har alltid varit en språngbräda för unga och nya talanger som vi har blandat med mer etablerade artister, säger Mia Herman, verksamhetsledare.

– Det blir bland annat musik av Novitjok, Agent Blå, Isolated Youth, She/Beast och Kindsight. Det kommer också två DJ:s: Demba Sabally och Mamdouh.

Hur tänker ni framåt?

– Vi vill fortsätta att vara en stark och oberoende musikscen. Vi vill också gärna jobba mer konstområdes-överskridande och inkludera fler konstformer. Till hösten kommer det att bli mer litteratur. Vi vill också fortsätta att jobba med externa arrangörer och vidga vår målgrupp på alla tänkbara sätt.

Vad har ni för målgrupp i dag?

– Programmet på scenen når en bred målgrupp där vi kanske varit bäst på att nå åldersspannet 18-40 år. Vi har de senate åren även undersökt och startat upp projektet Barnens Ocean som når barn och unga mellan 4-13 år. Dessutom har vi ett flertal aktörer i huset som når deltagare och publik från 0 till 80 år. Vi arbetar ständigt med att presentera ett program som når så brett som möjligt.

Hur känns det att fira 25 år?

– Under rådande omständigheter känns det extra viktigt att vi firar 25 år som oberoende musik- och kulturscen, vi ser det också som ett sätt att visa att vi alltid kommer att vara öppna för allt och alla, säger Mia Herman.

Kulturhuset Oceanens verksamhet får bland annat stöd från Göteborgs Stad.