Invigs den 1 september. Efter ett inställt år och en pandemiversion tar Göteborgs Kulturkalas tillbaka stadsrummet. I år dyker nya aktörer och arrangörer upp och festen sprider sig till Slottsskogen, Ringön, Bergsjön och Slakthuset i Gamlestaden.

Årets Kulturkalas fyller som vanligt centrala Göteborg med upplevelser för alla smaker. Men nytt för i år är att kalaset även finns på festplatser utanför centrala stan.

− Vi vill komma närmare göteborgarna och göra det enkelt för fler vara med på kalaset. Vi vill också ge våra besökare en chans att upptäcka nya delar av staden, säger Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.

På några de nya festplatserna märks att kalaset har flera nya samarbeten. På Ringön blir det Ö−fest under lördagen och i hela helgen pågår Gamlestadsgalej. Det är båda årliga evenemang som nu går in under Kulturkalasets paraply.

− Genom att jobba med andra kan vi erbjuda mycket mer och kalaset blir maffigare, får både bredd och spets, säger Anna Mjörnvik.

Kulturkalaset pågår till den 4 september och invigs med Climate Live på Kungstorget. Du hittar hela programmet via länken längst ner i den här artikeln. Några av höjdpunkterna är:

Nytänkande konst i Slakthusområdet

I en hemlig lokal i Slakthusområdet kommer 50 svenska och internationella konstnärer och skulptörer att visa sina verk. Utställningen är på plats under fyra helger med invigning på Kulturkalaset den 3 september. Bland konstnärerna hittas namn som Denize Artuñedo Engblom, Per Mikaelsson och Antonio Soler’s.

På insidan av Slakthuset utanför Spike ordnar Kit it up! En minifestival med fokus på olika element inom gatukultur.

Musik på Kungstorget

Den 3 september blir det gatufest och marknad med mycket musik på Ringön

På Kungstorget klimatgalan Climate live inleda Kulturkalaset med artister som Petra Marklund och Cornelia Jakobs. Mix Megapol har sin sensommarkväll den 2 september med bland andra Arvingarna och Linnea Henriksson. Även artister som Daniel Adams-Ray, Ana Diaz, Hurula, Timbuktu & Damn! kommer att spela på Kungstorget.

Göteborg Film festival open air

Göteborg Film Festivals utomhusbio Open air är tillbaka. Den 2 september visas den norska publikfavoriten ”Världens värsta människa” i Slottsskogen och den 3 september blir det besök av filmfestivalen Banff Mountain Film Festival.

Urban food space

I Bältesspännarparken kan du provsmaka småportioner från sju olika restauranger för 99 kronor. Det blir kreativa tolkningar av det senaste inom foodtech, med mat som är god, smart och svinnfri.

Final i Street food-SM

SM i Streetfood är Nordens främsta mästerskap inom denna kategori av matlagning som ofta serveras från food trucks. Finalen avgörs i Göteborg den 1 september och vinnarna presenteras på en prisutdelning den 2 september med Gustav Trädgårdh.

Många lokala artister på Ö-festen

Den 3 september blir det gatufest och marknad med mycket musik på Ringön. På dagtid spelar lokala artister på gatorna som Puppy Eyes, Sebastian Björnfot, Stranden, Hanna Henkelman & abus lang. På kvällarna blir det musik på bryggerierna Vega och Stigberget med bland andra Kaelan Mikla, Kårp, Torch, Divers och Rome is not at town.

Kulturhuset i Bergsjön

I år är Bergsjön en festivalplats och där är det nya Kulturhuset en naturlig mötesplats. Under Kulturkalaset erbjuds programpunkter som Textilgraffitti, Tellusfestivalen och Brunnslockspoesi i Bergsjön.

Kulturpresenten

Tänk att kunna ge bort en kulturupplevelser till någon du tycker om. Under Kulturkalaset går det att göra just det. Ge bort en unik kulturupplevelse med musik, dans, trolleri eller nycirkus. Exakt vad det är för present får du reda på när den dyker upp. Varje föreställning är max 10 minuter lång. Kulturpresenten är gratis och finns i alla stadsområden i Göteborg, från Bergsjön till Askim, Öckerö till Kålltorp och allt däremellan! Läs mer här!

Göteborgs Kulturkalas arrangeras av Göteborg & Co på uppdrag av Göteborgs Stad.

Foto: Göteborgs kulturkalas