Sju biografer digitaliseras. Den nya digitala tekniken finns redan på Bio Roy, kulturhuset Vingen och de stora SF-biograferna. Nu har kulturnämnden beslutat om att satsa pengar på att digitalisera även Draken och sex andra salonger i Göteborg.

− De stora filmdistributörerna har kommit överens om att satsa på att göra film till ett digitalt medium. Tidigare skickade man runt tunga filmrullar, men nu kan man göra det med små digitala filmpaket, vilket blir billigare för distributörerna, säger Andreas Roth på kulturförvaltningen.

De stora biograferna har redan anammat den nya tekniken. För att undvika att de mindre halkar efter har kulturnämnden beslutat avsätta 1,2 miljoner kronor till att digitalisera Draken, Haga 1 och 2, Frölundabion, Angeredsbion, Hammarkullens Folkets hus och Aftonstjärnan.

Viktigt för filmfestivalen
En satsning som även kommer att betyda mycket för Göteborgs internationella filmfestival.

− Redan i år hade festivalen stora problem med att inte kunna visa digitalt på flera av biograferna. Nu kommer förhoppningsvis ytterligare en eller två av festivalens salonger att hinna bli digitaliserade innan nästa års festival, säger Andreas Roth.

Kommunens bidrag täcker en del av kostnaderna för den nya tekniken, men pengar kommer även att sökas hos Västra Götalandsregionen och Svenska Filminstitutet, som i sin tur har avsatt 60 miljoner kronor till digitalisering av Sveriges biografer.