En meditativ, mjuk och spektakulär hyllning till våra kroppar. När startskottetgår till årets Kulturnatta på fredagskvällen sveper svartvita suggestiva bilder över huskropparna kring gården på Magasinsgatan 17. Det är Studio Oscuro som står för de gigantiska projektionerna ackompanjerade av Göteborgs Indiekör.

Platsen för invigningen klockan 18.40 är vald med omsorg. Den öppna men ändå intima ytan på Magasinsgatan är omgärdad av stora rena väggytor.

110 arrangörer

– Platsen kom först, vi ville ha en tajt innerstadsmiljö. Och för att utnyttja väggytorna i det här lilla stadsrummet valdes scenkonstnärerna Charlie och Christine Åström från Studio Oscuro. De jobbar med ljussättning och filmsekvenser i invigningsprogrammet, säger Peter Sandsjö på Kulturförvaltningen.

KroppoPop kallas den inledande upplevelsen och den mänskliga kroppen är också det övergripandet temat för de 110 deltagande arrangörerna. Gallerier, konstinstitutioner, teatrar, föreningar och kulturhus – alla har de sin egen infallsvinkel på kroppen.

50 000 besökare i fjol

– HDK är väldigt handgripliga och gör en gigantisk tygdocka som ett slags kollektivt arbete. Röhsska fokuserar på kroppen genom mode och design, och Textilateljén Långgatan uppmärksammar gömda flyktingbarn genom att virka figurer, säger Peter Sandsjö.

I år fyller Kulturnatta 20 år och den jubilerande upplagan består av närmare 150 programpunkter. Förra året var det sammanlagda antalet besök hos de olika arrangörerna 50.000.

– Antalet personer som deltar i evenemanget är svårt att uppskatta. Men de är förhoppningsvis färre än antalet besök – själva idén är ju att man ska vandra runt i stan och ta del av många olika kulturupplevelser under kvällen, säger Peter Sandsjö.