Ett tecken på Göteborgs växande kulturliv. När Kulturnatta i Göteborg fyller 23 år på fredag firas det med ett program som slår alla rekord. Inte nog med att arrangörerna är fler än någonsin, var och en av dem har dessutom fler programpunkter än de tidigare brukat ha. Förklaringen är att framgång föder framgång, men vad är hönan och vad är ägget?

– Vi är helt överväldigade av intresset från alla som vill vara med och arrangera! Vi har till och med fått lägga till en extra flik i programbladet för att få plats med alla! säger Åsa Nohlström, enhetschef på kulturförvaltningen och den som ansvarar för Kulturnattas program.

Fast inflytandet är begränsat, då Kulturnatta framförallt är de enskilda arrangörernas festival.

– Kulturförvaltningen gör inget konstnärligt urval utan sköter egentligen bara förpackningen och samordningen. Det är klart att vi håller utkik så att det inte dyker upp något arrangemang med oetiska inslag eller liknande, men hela idén med Kulturnatta går ut på att alla som vill vara med ska få vara med, säger Åsa Nohlström.

Hälften av besökarna är nya
Gräsrotsperspektivet gör att det är extra glädjande att antalet arrangörer har ökat från 123 förra året till 150 i år, och att antalet programpunkter har ökat från 210 till en bra bit över 300.

– Det är många av mina kollegor på kulturförvaltningen som på olika sätt märkt av att kulturlivet i Göteborg växer, att det finns allt fler kulturaktörer här, men det är naturligtvis svårt att säga vilken roll Kulturnatta spelar i den utvecklingen, säger Åsa Nohlström.

Från publikens horisont verkar det ändå som att Kulturnatta fyller en viktig funktion som dörröppnare till nya upplevelser. Exakt hur många som rör sig ute i vimlet och besöker ett eller flera evenemang vet man inte, men förra året gjordes sammanlagt runt 35 000 besök under kvällen och natten.

Könsfördelningen bland besökarna var för ovanlighetens skull helt jämn, och mest intressant var kanske att hälften av besökarna som tillfrågades uppgav att de aldrig varit på den aktuella kulturinstitutionen tidigare.

Stor spridning i genrer och geografi
– Att 50 procent av publiken är helt ny är ju väldigt ovanligt, så att vid ett och samma tillfälle kunna locka så många nya är guld värt för vilken kulturarrangör som helst. Förhoppningsvis passar de på att marknadsföra sig, samla in mailadresser och sälja biljetter till framtida evenemang också, och det tror jag att de flesta har blivit väldigt bra på och just därför år efter år utvecklar sitt engagemang under Kulturnatta, säger Åsa Nohlström.

De allra flesta programpunkterna har fri entré men ett tiotal större konserter och föreställningar kräver uppvisande av Kulturnattakortet, som kostar 150 kronor att köpa. Annars är det bara först till kvarn-principen som gäller för att få tillträde till de olika evenemangen.

– Det är en väldigt bra och rolig mix mellan arrangörerna, med alltifrån kyrkor, gallerier och butiker till caféer och olika föreningar. De är också spridda över ett allt större område, i år är det till exempel ett 15-tal konstnärer i Örgryte som håller sina ateljéer öppna för alla som vill komma och titta.

Kulturnattas invigning äger i år rum i Trädgårdsföreningen, längs med kanalen mittemot Bastionsplatsen, klockan 19.00–19.20. Dansaren Carmen Olsson, danskompaniet Spinn, danskompaniet CAN I DO THIS? och elektroduon Midaircondo utlovar elektrisk mystik, fysisk passion och vattenmagi. Fri entré.