Deltar i Musikhjälpen. ”För en tryggare barndom på flykt från krig” är årets tema i Musikhjälpen som sänds från Kungstorget i Göteborg 12 till 18 december. På torsdagseftermiddagen 15 december bygger elever från Kulturskolan en stor skulptur på torget och SVT följer aktiviteterna.

– Alla barn, även barn på flykt, har rätt till kultur. Kulturskolan vill erbjuda en trygg plats för barn och unga att få skapa och uttrycka sig fritt, säger Jens Ericson, verksamhetschef Kulturskolan i Göteborgs Stad.  

SVT kommer att följa Kulturskolans aktiviteter på torget torsdag 15 december när Kulturskolans unga deltagare bygger en stor skulptur på torget mellan klockan 13 och 17.

Skulpturen hyllar det fria ordet och rätten att få uttrycka sin åsikt. Den hyllar också rätten till fritid och att få utöva sina intressen. Rättigheter som inte är självklara för alla barn i världen. Alla barn och unga välkomna att bygga skulpturen!

Kulturskolans deltagare i bildkonst har också på eget initiativ bestämt sig för att skapa en stor gemensam målning som kommer göras klar och auktioneras ut på plats.

Kultur är en demokratisk rättighet

Alla barn har rätt till kultur och en meningsfull fritid. Det gäller även de 42 miljoner barn som idag är på flykt från krig och konflikter.

— I krig blir människor av med sitt hem, land och många av sina rättigheter. Men rätten att berätta och skapa kan ingen ta ifrån dig. Det är en demokratisk rättighet. Vi i kulturskolan vill vara en frizon och hjälpa barn och ungdomar att få uttrycka sig oavsett omständigheter i livet, säger Jens Ericson.

Stötta Musikhjälpen

Hjälp oss att förbättra livet för barn på flykt. Skänk en slant till Kulturskolans bössa för Musikhjälpen. Du får gärna hjälpa till att sprida Kulturskolans insamling. Marknadsföringsmaterial finns på goteborg.se/kulturskolan.