Sång, musik och dans ska fylla Avenyn. I sommar får Göteborgs kulturskolor en egen festival. Uppemot 700 ungdomar väntas delta i festivalen med arbetsnamnet "En kulturskola i rörelse". I grupper kommer ungdomarna att fylla Avenyn med sång, musik och dans veckan före midsommar.

Festivalen, som ska pågå 20–22 juni, kommer att avslutas med stor final på Götaplatsen.

– På den manifestationen ska alla deltagare, 500-700, vara med och sjunga, spela och dansa och vi ska utnyttja Götaplatsens alla nivåer som scenrum, säger Peter Hogenäs, projektledare för festivalen.

”En kulturskolornas Gothia cup”
– Ännu har vi inte utsett någon regissör som ska hålla i trådarna, men det kommer säkert att bli spektakulärt och spännande.

Festivalen, med arbetsnamnet ”En kulturskola i rörelse”, har en budget på två miljoner kronor.

– Vi har fått både utvecklingsstöd direkt till kulturskolorna men också pengar i tilläggsbudgeten för att politikerna i kulturnämnden vill att Göteborg ska ha en festival som blir något av ”kulturskolornas Gothia cup”, säger Peter Hogenäs.

Tillgänglighetsanpassade workshops
På sikt är tanken att ”En Kulturskola i Rörelse” ska bli internationell, precis som Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar. Men man startar försiktigt i år. Enstaka ensembler, lärare och koreografer kommer från Norge, Danmark, USA, Brasilien och Palestina.

Festivalens målsättning är att skapa en mötesplats för kulturskolans ämnen och för ungdomar med olika kulturbakgrund.

– Vi vill också göra festivalen tillgänglig för alla barn och ungdomar. En stor del av festivalens worskshops är tillgänglighetsanpassade för funktionshindrade, säger Peter Hogenäs.

En mängd spelningar på Avenyn
I första hand bjuder arrangörerna in alla elever i Göteborgs kulturskolor från årskurs 6 och uppåt, i alla ämnen: musik, dans, drama och bild och form. Kanske blir det 500 deltagare från Göteborg.

– Sedan har vi gått ut till alla kulturskolor i hela landet med en inbjudan, men räknar inte med någon större anstormning första året, säger Peter Hogenäs.

De interna delarna av festivalen – konserter och föreställningar – kommer att ske i Konserthuset, i Humanisten, i Högskolan för scen och musiks hus Artisten samt i någon idrottshall. Men för att nå en bredare publik blir det en mängd spelningar utmed paradgatan Avenyn.

Vill prova utveckling genom korsbefruktning
– Vi har sökt tillstånd på sex-sju platser, till exempel Bältesspännarparken och Kungsportsplatsen. Här ska det bli musik i alla tänkbara genrer, dans, teater och performance, mestadels på eftermiddagarna. Det blir också utställningar av bild- och formelevernas alster, säger Peter Hogenäs.

Ett tema för festivalens workshops och seminarier blir att testa hur kulturskolans ämnen kan utvecklas genom korsbefruktning.

– Här ska workshop-ledarna få arbeta relativt fritt, en del kanske leder till performance och överraskande flash mobs ute på stan. Det spännande är att inte riktigt veta vad som kommer att hända, säger Peter Hogenäs.