För tredje året i rad anordnas det ungerska kulturevenemanget "hu.se.t" i Göteborg. Den här gången i en hel vecka och på flera ställen i stan. Vetenskap, allkonst och mat står på programmet.

”hu.se.t” är alltså namnet på kulturveckan – en fyndig lek med Ungerns och Sveriges domännamn i den digitala världen. Därmed också ett exempel på hur arrangemanget lyfter fram den moderna relationen mellan de båda länderna.

Lyckad integration

– Samtidigt har vi en lång, gemensam historia som är intressant och värd att påminna om. Ungrarna som kom hit under 1950- och -60-talen är idag väldigt väl införlivade i det svenska samhället och kan på många sätt ses som positiva exempel på lyckad integration, säger Judit Burda, projektledare för ”hu.se.t”.

Ungersk-svenska forskare

Invigningen sker på nu på lördag, av den ungerske ambassadören i Sverige, på Galleri Cosmopolitan. Därefter följer en diger vecka med teater, bildkonst, musik och litteratur, samt under Vetenskapsfestivalen ett forskningssymposium på Stadsmuseet med framförallt Göteborgsbaserade ungersk-svenska vetenskapsmän. Programmet finns på länken nedan.