The King has left the building... Statyn av Oscar I har tillfälligt flyttat till Gårda i väntan på att grunden under Börskvarteret förstärks. Statyn är gjord av Göteborgsfödde skulptören Johan Peter Molin.

Marmorstaty flyttar tillfälligt till Gårda. När Börskvarteret vid Gustaf Adolfs torg nu ska grundförstärkas kommer alla golv rivas upp. Då måste också den 3,5 ton tunga marmorstatyn av kung Oscar I lämna byggnaden för första gången på 160 år. ”Det har inte varit lätt att hitta en lämplig förvaringsplats”, säger Svante Thun, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Statyn är 2,5 meter hög utan sockel vilket kräver en viss takhöjd.

– Men det svåraste är att överhuvudtaget få in den i en byggnad. Den måste hanteras varsamt vilket bland annat innebär att den behöver transporteras stående och inte kan läggas ner, säger Svante Thun.

Nu kommer statyn att stå i Gårda, i Higabs eget kontorshus i väntan på att grundförstärkningen av Börskvarteret är klar. Sen flyttas den tillbaka till sin rätta plats i Börshusets entré.

Oscar I var svensk och norsk kung 1844-1859. Det var också han som la första grundstenen när bygget av Börsen startade 1844.

7D5A_3.jpg

Murslev och hammare av silver som kung Oscar I använde när han la grundstenen till Börsen 1844. Foto: Göteborgs Stadsmuseum.