På fredag får idrotts- och föreningsförvaltningen fint besök. Kung Carl XVI Gustaf kommer för att ta del av Göteborgs Stads arbete med ideellt ledarskap. Åtta ungdomar finns på plats för att berätta om sina erfarenheter.

– Kungen är enormt intresserad av ledarfrågor och av ungdomar. Det här är några av hans hjärtefrågor, säger Rune Karlsson på idrotts- och föreningsförvaltningen.
Egentligen var det tänkt att kungen skulle delta i det kommande evenemanget ”Ideell festkväll Göteborg”, men på grund av en Japanresa det datumet blev det nej tack. I stället kombinerar han sitt besök på idrotts- och föreningsförvaltningen med en redan inplanerad visit hos SKF.

Hur gjorde ni för att locka hit kungen?

– Vi skrev ett brev och berättade hur vi jobbar för att stötta unga intresserade av att bli ledare och om den ledar- och demokratiutbildning som vi har på ett 20-tal skolor. Eftersom han är så intresserad av de här frågorna ville han gärna komma hit, säger Rune Karlsson.

Scoutföreningar kungens favorit
Att några av ledarutbildningens ungdomar snart ska ge sig ut på praktik hos olika scoutföreningar – kungens egen favoritverksamhet – hjälpte säkert också till.

– Det sammanfaller så att de ungdomar som går på Burgårdens ledar- och demokratiutbildning, den första utbildning vi har på gymnasienivå, ska praktisera hos scouterna om bara en vecka, säger Rune Karlsson.

Förutom eleverna ska kungen även hinna träffa politiker, representanter från förvaltningen, Västsvenska idrottsförbundet och massmedia under sitt korta besök.