Som uppföljning till förra årets stolseminarium och utställning av moderna stolar ställer Röhsska museet nu ut en samling kungliga stolar från gångna tider. Det är 45 stolar från tio kungliga slott som valts ut av Kungliga Husgerådskammaren och ställs ut med Hans Majestät Konungens personliga godkännande.

Förra sommaren ställdes stolarna ut på sina respektive slott och är nu för första gången på resa ut i landet. De är ett urval av de 10.000 stolar man hade att välja bland.

Stolarna härrör från slutet av 1600-talet fram till det 19:de sekelskiftet, och många av dem har säkerligen använts av flera kungligheter. Utställningen är en tidsresa genom stolens utveckling och mode vid det svenska hovet, men det bjuds även på andra historiska detaljer. Här finns bland annat en stol som misstänks ha förts till Sverige av den blivande kung Karl XIV Johan och den stol i vilken änkedrottning Desideria dog sittandes på 1800-talet.

Karl Johan-svamp
5308.jpg
Det är snidat, svarvat, fernissat, stoppat och förgyllt som dominerar i utställningen. Men förutom praktexemplen för det tidstypiska finns även några udda pjäser i samlingen. Vad sägs om en trädgårdspall i form av en Karl Johan-svamp med grodor och sniglar kring foten?

Och mellan de sammetsklädda länstolarna finns något så simpelt som en stor furupall, som förmodligen använts som avlastningsbord i kinesiska matsalen på Strömsholms Slott.

Mycket är importerat eller inspirerat av det engelska och framför allt franska hovet. De flesta svenska stolarna tillverkades i björk och en del i al, medan bok dominerade det franska stolsbyggandet.

Utställningen öppnar tisdagen 12 mars