Start 13 september. Vill du möta andra ungdomar och tillsammans med en kurator och en bibliotekarie dyka ner i litteratur och prata om de känslor läsningen väcker? Under hösten finns det chans att göra just det, både på Stadsbiblioteket och Frilagret. Aktiviteten riktar sig till ungdomar mellan 18 och 24 år.

Under sju tisdagar i höst bjuder Hälsolots in till Böcker, snack och fika på Frilagret.

– Träffarna riktar sig till ungdomar som är sugna på lite djupare samtal och vill träffa andra som vill prata om viktiga grejer. Eller så kanske man är ny i stan eller bara vill byta sammanhang, säger Eva Jonegård, kurator på Ungdomsmottagningen Centrum.

Stora och små frågor välkomna

Tillsammans med bibliotekarien Jonas Frånander kommer hon att leda träffarna. De kommer att läsa olika texter – noveller, serieromaner och poesi – och utifrån dem prata om det som väcks av läsningen i form av tankar och känslor. Eva Jonegård räknar med att både stora och små frågor kommer att lyftas.

– På ungdomsmottagningen möter jag ungdomar som mår dåligt, men i den här gruppen kan man vara med även om man inte har några problem. Det räcker med att man är sugen på att läsa och prata. Det ska bli väldigt spännande. Det är något som händer när människor träffas i grupp och delar tankar och erfarenheter med varandra.

Stadsbiblioteket på onsdagar

Även på Stadsbiblioteket finns samma upplägg under hösten. Träffarna arrangeras av Ungdomsmottagningen Olskroken och Stadsbiblioteket. Kurator Åsa Boman och bibliotekarie Anna Griph leder gruppen, som träffas på onsdagar med start 14 september.

Det finns fortfarande platser kvar och anmälan kan göras på telefon eller mejl.

– Vi kommer att vara max åtta ungdomar i grupperna, det är en lagom storlek i sådana här sammanhang, säger Eva Jonegård.

Kostnadsfria träffar

Hälsolots strävar efter att knyta ihop människor och verksamheter och det var i ett sådant sammanhang Eva Jonegård träffade bibliotekarien Jonas Frånander.

– Jonas har tidigare hållit i biblioterapigrupper, men för mig är det nytt att på detta sätt använda litteratur som utgångspunkt för att utforska tankar och känslor.

Träffarna är kostnadsfria och det bjuds på fika.