Ny permanent utställning. Vilken syn möter Kustbevakningen när de upptäcker en gummiflotte med flyktingar i havet? Hur fungerade arbetet efter oljeutsläppet utanför Tjörn 2011? På Aeroseums senaste utställning får besökaren veta mer om Kustbevakningens uppgifter.

På flygupplevelsecentret Aeroseum kan besökarna nu ta del av kustbevakningsflygets 40-åriga historia – från de första enkla flygplanen till dagens högteknologiska utrustning.

Utställningen, som invigs i morgon tisdag 11 oktober, har tidigare visats i Stockholm, Malmö och Karlskrona. Den blir nu permanent och mer omfattande på Aeroseum.

– Utställningen kommer att vara levande och utvecklas över tid, säger Roger Eliasson, ordförande Aeroseums styrelse.

Tre scenarier ur verkligheten
Roger Eliasson är väldigt nöjd med utställningen som är interaktiv och lockar besökarna att även använda händerna. Den nyfikna kan prova att sätta sig i operatörsstolen inne i ett flygplan, i själva verket en byggd modell, en så kallad mockup, och uppleva tre olika scenarier som kan vara verkliga för Kustbevakningen.

– Trycker du på ettan får du vara med om ett miljöutsläpp i svenskt farvatten – en rysk båt släpper ut olja.

På knapp två får besökaren uppleva en situation från Mali på skärmen, där Kustbevakningen upptäcker en kapad båt. Och trycker besökaren på trean får den vara med och upptäcka en gummiflotte full med flyktingar.

Modell av Tjörn och havet
Kustbevakningens första egna flygplan, en Cessna från 1976, som redan finns på Aeroseum är basen i den nya utställningen. Kustbevakningens andra plan kan besökarna se som modeller. Här finns också en uppbyggd modell på hur arbetet fungerade efter oljeutsläppet utanför Tjörn år 2011.

– Detta är den mest avancerade och samlade utställningen vi har gjort, säger Roger Eliasson.

Utställningen invigs klockan 14 på tisdagen. Under invigningsdagen har allmänheten möjlighet att vara med på en guidad visning. På förmiddagen har besökarna också chansen att titta närmare på ett av Kustbevakningens tre Dashplan – ett av världens mest avancerade flygplan för havsövervakning.

Aeroseum är en privat stiftelse som samarbetar med bland annat Stadsmuseet, Sjöfartsmuseet och Maritiman. Öppettider är tisdag-söndag 11-18.

29F8_2.jpg

Foto: Kustbevakningen