Årets tema på Blå Stället. Kulturhuset Blå Stället har en lång tradition av att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. I år är temat Demokrati 100 år med anledning av att kvinnlig rösträtt infördes 1921.

På internationella kvinnodagen den 8 mars blir det tal, sång och musik på kulturhuset Blå Stället för att uppmärksamma att 2021 var det 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i val till riksdagen. I januari 1922 intog de första kvinnliga ledamöterna sina platser i riksdagen.

Temat är valt av Blå Ställets vänner och enligt Gloria Esteban, programproducent på Kulturhuset Blå Stället i Angered, är demokratifrågor alltid aktuella och påverkar oss alla.

− Demokrati och rösträtt är ingen självklarhet. De måste ständigt försvaras. Att engagera människor i dag att utnyttja sin rösträtt och känna sig delaktiga i samhället är viktigt. Inte minst i Angered där röstdeltagandet är relativt lågt, säger hon.

Brett perspektiv på temat

Kvällen startar klockan 18:00 med fika och underhållning i Blå Gången där Kören Motvals sjunger. Därefter fortsätter programmet med tal på Stora Scenen.

− Talarna har tagits fram för att få olika perspektiv på temat. Vi kommer att få en historisk tillbakablick, forskarperspektiv och en inblick i hur det är att jobba praktiskt idag med att få ungdomar att rösta, säger Gloria Esteban.

Talarna är Mariya Voyvodova, rektor på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, Radia Al Masri, koordinator på Demokrati och medborgarservice i Göteborgs stad och Zahra Bayati, lektor och forskare i pedagogik.

Det blir också musik av Taikons orkester och Maryam Javidmehr.