Jessica Zandén på Stadsmuseet. Skådespelerskan Jessica Zandén berättar om sin mormor Gladys på Stadsmuseet och bluessångerskan Hanna Tolf tar ton i Frölunda, samtidigt som Röhsska museet lyfter fram kvinnliga designers och Sjöfartsmuseet presenterar kvinnor till sjöss.

Torsdagen en 8 mars är internationell kvinnodag – i Göteborg och i världen.
När Jessica Sandén i februari kom till Göteborgs Dramatiska Teater i Stigbergsliden med föreställningen ”Min mormor Gladys” blev det rusning efter biljetterna. Men den som ändå vill lära känna Jessicas mormor Gladys lite bättre har chansen på den internationella kvinnodagen – torsdagen den 8 mars – när
Stadsmuseets Pontus Forslund möter Jessica Zandén i ett samtal om Gladys under rubriken: Gladys – ett kvinnohistoriskt öde.

Hur var det egentligen att som dotter i en judisk köpmannafamilj försöka smälta in i Göteborg i början av 1900-talet?

Konsert för en kopp kaffe
På Frölunda kulturhus uppmärksammar man den internationella dagen med konsert i caféet kl 18 till entrépriset av en kopp kaffe. P å scenen står bluessångerskan Hann Tolf men cafégästerna får också möta Karin Verbaans och Xenia Kriisins röster och cellisterna Lena Bohlin och Lovisa Samuelsson.

Den som vill dröjer sig kvar i Kulturhuset för att lyssna på författaren Marie Hermansson som tar plats i biblioteket kl 19.

Sjöfartsmuseet tjuvstartar sitt kvinnodagsfirande redan på onsdagskvällen. Onsdag kl 18 och torsdag kl 15 presenteras kvinnor till sjöss. Den ofta bortglömda berättelsen om kvinnors erfarenheter på de sju haven får äntligen sitt utrymme – kvinnan som sjöman, kokerska, redare eller kanske rent av som pirat.

Fri entré till fina formgivare
Röhsska museet bjuder dagen till ära på fri entré och passar samtidigt på att särskilt lyfta fram sina kvinnliga formgivare och designers. Dagen fylls med arrangemang – alltifrån barnvagnsvisning till fest med prova-på-dans.

Även Blå Stället i Angered hyllar kvinnodagen med dans, musik och mingel. På dansgolvet märks bland andra Light of tomorrow, KulturATOM och Chile Lindo. Helga Valdimarsdottir, ordförande i Angered Boxing Club, talar på temat jämställdhet.