Världens största armbrytartävling för kvinnor, dans och sång från Bollywood och massor av seminarier – om trafficking, kvinnor i uniform eller feministiska föräldrar. På måndag 8 mars firas det i Göteborg att Kvinnodagen fyller 100 år.

– Min förhoppning är att vi inte behöver Kvinnodagen i 100 år till, säger Heidi Andersson, armbryterska från byn Ensamheten och sjufaldig världsmästare.

Starka kvinnor långt ifrån självklart

Hon är initiativtagare till armbrytartävlingen World Challenge på Världskulturmuseet. Hon ska själv vara med och tävla, tillsammans med kvinnor från tio olika länder, bland andra den tiofaldiga och regerande världsmästarinnan, Irina Makeeva från Ryssland.

– I Sverige ser vi det som en självklarhet att kvinnor är starka, stolta elitidrottare, men det är långt ifrån en självklarhet världen över, säger Heidi Andersson.

Enligt henne är tävlingen så mycket mer än bara en armbrytartävling.

Seminarier och utställningar

– Det är en kamp för jämställdhet och ett uttryck för att ingenting är omöjligt.

Parallellt med tävlingen arrangerar Världskulturmuseet också seminarier och utställningar på temat styrka, inspiration och handlingskraft. Via länkarna här nedanför kan man anmäla sig till seminarierna.

Dessutom blir det armbrytning mellan riksdagspolitikern Eva Flyborg och handbollsspelaren Isabelle Gulldén. Invigningstalar gör kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén. Biljett till hela arrangemanget kostar 100 kronor.

Musikalisk hyllning till kvinnor i södra Afrika

Både Frölunda Kulturhus och Blå Stället i Angered firar Kvinnodagen genom att blicka mot utlandet.

I Frölunda bjuder Floid Gumbo och hennes band David Bäck, Victoria Stridh, Erik Ridderstolpe och Åke Ziedèn på en musikalisk hyllning till södra Afrikas kvinnor. Konserten börjar kl 19 i stora salen och biljetten kostar 80 kronor.

På Blå Stället är temat ”100 år av kvinnokamp”. Programmet, som pågår kl 19 -22, rymmer bland annat tal av politikerna America Vera-Zavala, Jamileh Ismael och Ashraf Nasseri.

Blickar ut mot Palestina och Latinamerika

En av frågorna som ställs är varför kvinnors rättigheter och möjligheter i Sverige har försämrats de senaste åren. En utblick på situationen för kvinnor i Palestina och Latinamerika görs också.

Flera kvinnliga dansgrupper och artister uppträder på Blå Stället: Bollywoodsångerskan Rupika, bolivianska Tunari, ungdomsgruppen Encephelon Crew och palestinska Al Salam. Bakom arrangemanget står kulturhuset tillsammans med Kvinnogruppen i Angered.

Flera politiska partier och ungdomsförbund i Göteborg ordnar också en rad evenemang och demonstrationer på Kvinnodagen.