På söndag uppmärksammas den Internationella Kvinnodagen för 99:e gången. I Göteborg tillhör Blå Stället i Angered och Röhsska museet dem som håller fanan högt med flera evenemang.

Marianne Olsson är projektledare för Angereds Närsjukhus och har funderat mycket över den väldiga kraft och gemenskap hon möter bland kvinnorna i Angered.

”Inom hälsovården har vi mycket att lära”

– För mig är sammanhållningen i Angered mycket starkare än på andra håll i Göteborg. Här finns gemenskapen kvinnor emellan när det annars ofta helt kretsar kring familjen, säger Marianne Olsson.

Trots denna starka sammanhållning är ohälsotalet betydligt större bland kvinnor och barn i Angered än i övriga Göteborg.

– Inom hälsovården har vi mycket att lära. Vi har allt för ofta en attityd att det är dom ska lära av oss – det kan leda till att vi misslyckas med våra hälsoråd och stöter bort kvinnorna.

Hyllar Blå Stället som fyller 30

Mer om dessa erfarenheter berättar Marianne Olsson på Blå Stället på söndag eftermiddag under rubriken: ”Kvinnor och vård i Angered”.

I samband med föredraget bjuds också sång och dans av Kachikali och DJ Hevi.

Tidigare under söndagen presenteras utställningen ”Indigo – jeans och blåa naglar” – ett sätt att hylla det 30-årsfirande Blå Stället. I firandet ingår också en rad andra projekt som till exempel Bernardo Borgesons och Riza Åströms konstfilm ”Lacrimas Lövgärdet”.

Bjuds på fri entré på Röhsska

På Röhsska museet bjuds alla flickor, tjejer, kvinnor, damer och tanter in utan entré kvinnodagen till ära. Museet passar särskilt på att lyfta fram ett antal svenska kvinnliga formgivare.

I programmet märks bland annat också Jeanette Sundehall och Kajsa Widegren – båda doktorander i genusvetenskap – som samtalar kring barns lek, normer och genus.