Kvinnomisshandel, sned jämställdhet och japansk kvinnofilm. Det är några ämnen som tas upp när flera av Göteborgs kulturhus uppmärksammar Internationella kvinnodagen på lördag 8 mars. Och i Angered fortsätter diskussionen om en särskild bank för kvinnor.

Blå Stället i Angered har valt temat ”kvinnor och pengar” för sitt firande av kvinnodagen. Då handlar det om allt från tuffa villkor för kvinnor som vill starta eget till fattigdomen bland många ensamstående mammor.

Gisela Grahm och Ashraf Nasseri från styrelsen för Angereds kvinnogrupp ska tala om planerna på en bank specialiserad på mikrolån till kvinnor som vill starta eget, en idé som väckt stort intresse.

Kulturhuset kåken får besök av Amnesty

En kvinnlig företagare, Camilla Holmgren, ska berätta hur hon finansierat sitt företag och Gun Holmertz från katolska kyrkans biståndsorganisation Caritas ska tala om hur kvinnor i Angered kan stödja kvinnor i andra länder.

Talen varvas med afrokaribisk musik av Noorki and the Mystics med Mama Gumbo samt den unga sångerskan Rupika som sjunger i Bollywoodtradition. Fri entré och gratis fika på arrangemanget som pågår klockan 17-21.

Kulturhuset Kåken i Härlanda tar hjälp av Amnesty International, vars projekt Sneställt kommer på besök på lördag. Sneställt har i två år turnerat ute i högstadie- och gymnasieskolor och föreläst och hållit workshops om kön, makt och våld ur ett människorättsperspektiv.

Unga tjejer sminkas som misshandlade

Nu kommer man alltså till Kåken, där alla intresserade kan utröna hur ”sneställd” man är i könsrollerna och reflektera över hur man kan påverka jämställdheten i världen. Arrangemanget pågår kl 12.30 – 14.30 och det kostar inget att delta.

Amnesty medverkar också med en ovanlig ”modevisning” på Röhsska museet, där det är ungdomsfestival under helgen. De unga tjejerna på catwalken kommer att vara sminkade som misshandlade kvinnor. Under visningen berättar en speakerröst om de specifika fallen, som alla är hämtade ur verkligheten.

Kvinnomässa i Biskopsgården

Frölunda Kulturhus visar, i samarbete med japanska ambassaden, en japansk film på kvinnodagen. Filmen ”Begging for love” handlar om en 50-årig änka som anstränger sig för att vara den goda mor hon själv aldrig hade. När hon söker efter sina rötter tvingas hon konfronteras med svåra minnen från sin uppväxt. Filmen har engelsk text och är inte lämplig för barn. Fri entré.

I Biskopsgården arrangerar stadsdelsförvaltningens hälsogrupp en kvinnomässa ”för alla sinnen” på Vårvinden. Här kan man äta mat från hela världen, sjunga allsång, få hudvård och massage, lyssna till kvinnor i politiken, delta i hobbyhörna och se en konstutställning. Även här är det fri entré till mässan, som pågår klockan elva till 14.