Internationella kvinnodagen firas idag runt om i Göteborg. För sjätte året i rad arrangeras tal, uppträdanden och dans på kulturhuset Blå Stället i Angered. Bland annat tas mordet på Fadime upp. Föreläsningar hålls också på Kvinnofolkhögskolan och på kvällen demonstrerar Ung Vänster.

Idag, den åttonde mars, är det den internationella kvinnodagen. Dagen instiftades 1910 i socialistiska kretsar men började firas politiskt neutralt 1977 på FN: s generalförsamlings rekommendation. Detta för att belysa kvinnors missförhållanden och rättigheter runt om i världen.

Dagen blir alltmer populär och nya arrangemang tillkommer varje år. Något som dock inte är nytt för i år är firandet av Kvinnodagen på kulturhuset Blå Stället i Angered. För sjätte året i rad arrangeras det tal, uppträdanden och dans, av, med och för kvinnor. Det blir även en workshop klockan 13 som kallas Feminin T-shirt dit man kan komma och ”trycka sin egen protesttröja ur kvinnoperspektiv”. Initiativet till firandet togs av de kvinnogrupper som är aktiva i området.

För tjejer i Nordost

– Vi riktar oss främst till tjejer och kvinnor i nordöstra Göteborg, men alla är välkomna, säger Dubravko Grdic på Blå Stället som tillsammans kvinnogrupperna arrangerar tillställningen.

På kvällsprogrammet står bl.a. palestinsk och mexikansk dans, afrikanska trummor och latinamerikansk poesi. Det kommer även att hållas tal – miniföreläsningar – om till exempel kvinnodagens historia, Astrid Lindgren och de olika kvinnohusen i området. Dessutom kommer talare från BRIS och Sesamhuset, som breddar utbudet med barn- och hälsoaspekter på kvinnors rättigheter.

Gloria Varela är en mycket energisk och engagerad kvinna med rötterna i Uruguay. Förutom Kvinnoguppen på Blå Stället är hon aktiv i olika kvinnonätverk i Angered och Västra Götaland.

Mordet på Fadime

På firandet ikväll är Gloria Varela konferencier och talare. Hon ska tala om mordet på Fadime.
47B0.jpg
– Ingen har rätt att bestämma över någon annans liv. Ingen får kränka en människas integritet eller värdighet. Ingen religion, ingen kultur, ingenting. Det gäller både kvinnor och män.

Gloria är noga med att poängtera att det inte är en fest som äger rum ikväll.

– Det är en kvinnokampsdag. Vi firar kvinnodagen men det är ingen fest.

Firandet börjar klockan 18.30 och det är fri entré. Förutom uppträdanden kommer det att bjudas på en internationell buffé. Men se till att vara i tid – lokalen tar bara in 250 personer och det brukar bli fullt.

Kvinnofolkhögskolan

Förutom aktiviteterna på Blå Stället är det idag sista dagen av tre som det hålls föreläsningar och diskussioner med anledning av Kvinnodagen på Kvinnofolkhögskolan. Detta kommer att avslutas med en fest till kvällen.

Demonstration

Ung Vänster håller sin demonstration som vanligt. Intresserade samlas på Gustav Adolfs torg kl. 18.00 för avgång mot Masthuggstorget 18.30. Även detta avslutas med en fest för alla åldrar i lokaler på Andra Långgatan.

textkommunikation, medieprogrammet på Munkebäcksgymnasiet