Snabbare att få tag i populära böcker. Högsbo bibliotek har startat en specialservice för bokcirklar: Låna en färdig kasse med sex likadana pocketböcker. Hittills finns åtta titlar, bland andra Dennis Lehanes Ett land i gryningen och Margaret Atwoods Kattöga.

Förutom böckerna finns det i varje kasse information om respektive författare samt En bok för allas förslag på frågor att ta upp i bokcirkeln.

– Den som varit med i en cirkel vet att det brukar ta tid innan alla får tag i boken, säger Maria Apelmo, programansvarig på Högsbo bibliotek vid Axel Dahlströms torg.

– Men hos oss är det bara att kila in och snabbt låna sex exemplar i en kasse. Dessutom får man låna kassarna lite längre än vanliga boklån, fyra veckor i stället för tre.

”Bokcirklar är en folkrörelse på uppåtgående”
”Gör din egen bokcirkel” är temat för den nya tjänsten som hade premiär nyligen, lagom till att höstmörkret började sänka sig över Göteborg. Och intresset är stort.

– Bokcirklar är en folkrörelse på uppåtgående. Jag var på ett seminarium på Bokmässan där den jämfördes med hur populärt det är att sjunga i kör. Och det är ju roligt för oss som jobbar på bibliotek, säger Maria Apelmo.

Själva kassarna är tygkassar, skänkta av Gudrun Sjödén. Det senaste tillskottet till cirkel-biblioteket är Yoko Ogawas En gåtfull vänskap.

– Än så långe finns där mest personalens favoriter. Men alla besökare är välkomna att föreslå nya titlar, säger Maria Apelmo.