”Något verkligt unikt” En libanesisk världsstjärna, Elissa, gör sin Sverigepremiär vid årets Kulturkalas i Göteborg 11 till 16 augusti. Premiär blir det också för en 140 meter lång vattenrutschkana - mitt i stan!

Kulturkalasets program hittar du här

– Ungdomsfullmäktige har föreslagit vattenrutschkanan, som kommer att finnas vid Näckrosdammen i två dagar under kalaset, berättar Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Kulturkalaset.

Ungdomsfullmäktige har en initiativpott på 300 000 kronor och bestämde sig för att satsa nästan hälften av de pengarna på vattenrutschkanan, något som kommunstyrelsen sagt ja till.

Rutschkanan en mötesplats
Ungdomarnas tanke är att skapa en integrerande mötesplats för unga från alla stadsdelar.

– Dessutom är det en fantastisk möjlighet att träffa och prata med många ungdomar. En så här lång ”water slide” mitt i stan är något verkligt unikt, säger Tasso Stafilidis.

Kulturkalaset invigs i år av kulturminister Alice Bah Kuhnke på Götaplatsen 11 augusti.

Programmet är minst lika späckat med högklassiga artister som tidigare år, ihop med filmfestival, teater, dans, litteratur, Hammarkullekarneval, Barnens Kulturkalas och mat från alla världens hörn: karibiskt kaffe, våfflor, kanelbullar, churros och langos, irakiska grytor, mexikansk street food, älgkebab, tyska korvar och falafel!

Timbuktu och GSO
En lång rad av Sveriges mest populära scenartister kommer till Kulturkalaset, till exempel Ola Salo, Sanna Nielsen, Linda Pira, Seinabo Sey, Ebba Forsberg, Vic Vem, Hardcore Superstar, Markus Krunegård och Annika Norlin (Säkert! och Hello Saferide).

Timbuktu och Damn! uppträder med Göteborgs Symfoniker på Götaplatsen 11 augusti. Och trombonisten Nils Landgren avslutar sitt konstnärliga ledarskap för storbandet Bohuslän Big Band med en konsert tillsammans med jazzsångerskan och pianisten Ida Sand på Kungstroget den 12 augusti.

Lördag 15 augusti är det dags för mäktig körsång på Götaplatsen. En kör med 200 sångare framför Mozarts Requiem tillsammans med Simon Ljungman, Fredrik Berglund och SeLest.

Stjärna från Libanon
Kulturkalaset gästas också av Taubespelen med Edda Magnason, Marit Bergman, Arja Saijonmaa, Elisabeth Andreassen och Sarah Riedel

Men internationellt är det ingen tvekan om vilken stjärnartist som lyser starkast; libanesiska Elissa som uppträder på Götaplatsen 14 augusti.

– Hon kan närmast jämföras med Beyoncé, Madonna eller Shakira i storhet, säger Tasso Stafilidis.

– Det här är första gången Elissa gör en öppen konsert i Sverige och vi är väldigt stolta att det händer på Kulturkalaset.

Elissas låtar har över 300 miljoner visningar på Youtube och med 15 miljoner fans på Facebook är hon en av de största och mest omtyckta arabiskspråkiga artisterna. Här nedanför finns ett klipp från Youtube med Elissa.