Länsmansgårdens motionscentral brann ner i augusti 2006. Nu står en ny anläggning klar att invigas, med bättre läge helt nära motionsspåren och fotbollsplanerna vid Svarte Mosse.

Den gamla motionscentralen blev utsatt för anlagd brand på samma sätt som Torslandaskolan nyligen: En bil nära huset antändes och elden spred sig. Ingen har dömts för mordbranden i Länsmansgården.

Huset ligger naturnära

Nu har det gått drygt tre år och området har fått en splitter ny motionscentral, för cirka 18 miljoner kr. På 800 kvadratmeter finns en reception, omklädningsrum för joggare och fotbollsspelare, gymlokal med träningsmaskiner samt personalutrymmen för de två heltidsanställda.

Kanske blir det också en fikaplats, men helt säkert en stor terrass i söderläge med utsikt mot bollplanerna och Svarte Mosse.

– Det har blivit ett jättefint folkgym. Och vi har jobbat mycket med att foga in huset i naturen, med färgval, tegel och takets utformning, säger Arne Lang, projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Närmre bostadsområdet

Den nya motionscentralen har byggts vid Temperaturgatan, cirka 100 meter från det gamla läget. Nu ligger träningsanläggningen mer centralt i Svarte Mosse-stråket och även närmare bostäderna, för trygghetens skull.

– Den gamla låg väldigt avigt till, det blev inga bra flöden av folk dit. Till exempel fick de som skulle spela fotboll leta sig åt ett håll och byta om och sen gå tillbaka samma väg till bollplanerna. Nu kommer man rakt på huset och slipper gå omvägar, säger Arne Lang.

Ännu är det inte bestämt när motionscentralen ska öppna, men troligen blir det i början på nästa år.