Föreläsningar och skrivarkurser. Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet håller kurser och föreläsningar om skrivande. En av föreläsningarna handlar om nättrollens språk och strategier.

Två träffar hittills har fokuserat på skrivande ur olika aspekter. 5 mars är det föreläsning om hur nättrollen fungerar. Då kommer Karin Noomi Karlsson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, för föredrag och diskussion.

– De två första skrivtillfällena har varit väldigt välbesökta. Det är många som tycker att det är roligt att skriva, säger Malin Andersson, som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Kidnappar diskussioner
Deltagarna kommer att få veta mer om aktuella uttryck som ”whataboutism”, ”gishgalopper” och ”halmgubbar” och lär sig bland annat att genomskåda nättrollens strategier och om de retoriska tjuvknep som används för att kidnappa diskussioner på nätet.

– Jag råkade själv ut för troll när jag deltog i en åsiktsdebatt på Facebook. Jag förstod inte först vad som hände, men det som jag råkade ut för då – och som jag har förstått i efterhand – är att jag utsattes för den här trollretoriken som har blivit allt vanligare i sociala medier.

Malin Andersson läste på om trollretoriken, hittade Karin Noomi Karlsson och bokade henne för föreläsningen 5 mars.

– Vi lever i ett väldigt polariserat samhälle och den här typen av språk gör ju inte saken bättre. Det leder ingen vart, det blir inget möte eller diskussion utan man är bara ute efter att döda meningsmotståndarens argument, ofta med trollargument som inte bygger på någon sanning.

Alla är välkomna
Malin Andersson hoppas att deltagarna får med sig viktiga kunskaper som behövs i dagens samhälle.

– Det här blir nog bara viktigare och viktigare att kunna med tanke på hur utvecklingen har sett ut på nätet och diskussionerna där. Föreläsningen riktar sig till alla och det är givetvis helt gratis att vara med. Vem som helst är välkommen och jag hoppas att många tar chansen.