Insats för kropp och själ. Oavsett om du bott i sydvästra Göteborg hela ditt liv, är nyinflyttad eller kanske bara är på besök kan du nu lära känna området med hjälp av en telefon och ett bibliotekskort. Det är Hälsoteket i Väster och Frölunda bibliotek som har tagit fram sju vandringar med digital guidning.

Visste du att Olof Palme invigde Frölunda torg och att det fått pris för sin amerikanska stil? Eller att Kastanjeallén i Tynnered byggdes redan på 1960−talet och planerades för att bilen skulle kunna lämnas utanför bostadsområdet, som skulle vara bilfritt för barnens säkerhet?

Detta och mycket mer får du veta i sju digitalt guidade vandringar om sydvästra Göteborgs natur, historia, stadsplanering och arkitektur.

− Att vandra är ett fint sätt att lära känna sin närmiljö. Och när du får reda på mer om platsen du bor på, hur man tänkte när det byggdes och historien bakom gator och torg, stärks känslan av trivsel och tillhörighet, säger Linda Olegård, hälsoutvecklare på Hälsoteket i Väster.

Finns i olika versioner och längd

Tillsammans med Frölunda bibliotek har de tagit fram sju olika guidade vandringar med varierad längd. Kortast är ”Från Axel Dahlströms torg till Flatås” på 1,7 km och längst är” Från Åkered till Välen via Reningsborg på 4,5 km.

− Vi hoppas på att vandringarna ska få fler att komma ut och röra på sig och promenader är ett fint sätt att få motion. Det är dessutom ett bra sätt att umgås på i pandemi−tider.

Guidningarna finns både i textad och talad form samt lättläst svenska. Några finns även på arabiska och somaliska.

Vandringarna är utformade för att det ska gå lätt att ta sig runt i områdena och har tydlig information när det inte går att ta sig fram med rullator, rullstol eller barnvagn.

Gratis att ladda ner via Libby

Du lånar guidningarna med hjälp av en smartphone och ett bibliotekskort. På appen Libby laddar du ner dem grattis och sedan är det bara att ta sig till startpunkten, börja lyssna och gå.

− Kanske har du redan mängder av egna minnen från området som kan berikas med saker du inte visste. Kanske upptäcker du helt nya delar eller får en helhetskänsla för området. I slutändan hoppas vi de guidade turerna kan fördjupa din upplevelse av platsen, säger Linda Olegård.