Stadsbiblioteket visar sitt breda utbud. Stadsbiblioteket har öppnat en tillfällig filial under Volvo Ocean Race-festligheterna i Frihamnen. Här finns böcker om allt som har med segling och havet att göra. Och för första gången går det att ta bussen in i bibblan.

Den som tar 55:ans busslinje till evenemangsområdet i Frihamnen kliver av mitt bland bokhyllorna i ett bibliotek. Syftet med det ovanliga greppet är att gestalta hur tyst en elbuss kan köra. Det är också ett sätt att visa upp bibliotekets breda utbud.

5000 böcker tillfälligt flyttade
– Det är väldigt kul att möta människor som i vanliga fall inte går till biblioteket, säger Anna Sandkvist, bibliotekarie.

5000 böcker har flyttats in i den tillfälliga filialen. Här finns böcker för både barn och vuxna, såväl fack- som skönlitteratur.

En hel hyllvägg är tillägnad havet och segling. Här finns bland annat guider till världens hamnar, instruktionsböcker i segling, receptböcker inriktade på fisk och skaldjur och fotoskildringar från kustmiljöer.

– Det kommer många hit som är intresserade av den typen av media, så då ville vi kunna erbjuda det, säger Anna Sandkvist.

Måste man lämna tillbaka böckerna här?
– Nejdå, du kan lämna på något av de 25 bibliotek som finns runt om i stan.

I filialen finns även en station där den som vill kan läsa och ladda ner tidningar från hela världen på sin telefon eller surfplatta, genom appen Pressreader.

6738.jpg