Ljuva dagar ombord. I utställningen Ljuva dagar visar Sjöfartsmuseet unika bilder av det flärdfulla livet ombord på kryssningsfartygen. Den pågår 27 juni-30 september.

Efter första världskriget var framtiden oviss. Det var tuffa tider och behovet av att drömma sig bort var stort – och de som hade råd kunde göra det ombord på något av Amerika Liniens kryssningsfartyg.

6F9E.jpg
– Dagarna ombord fylldes av en massa aktiviteter. Man badade, lekte lekar och spelade spel på däck – som shuffleboard och hästkapplöpning. Kryssningarna var påkostade arrangemang, det fanns till och med orkestrar med ombord, säger Britta Söderqvist, intendent på Sjöfartsmuseet.

Lättja och mode
I museets samlingar finns ett unikt bildmaterial som speglar lyxlivet ombord. Den här gången är det passagerarna – inte fartygen – som är i fokus.
– I fotona kan besökarna avläsa lättja – men också se exempel på elegant 1930-talsmode. Det finns en fin spänning i bilderna mellan det strikta och lekfulla, säger Britta Söderqvist.

Amerikaner och svenskar
Svenska Amerika Linien genomförde sin första kryssning 1927. Kryssningarna utgick både från Göteborg men också från rederiets kaj i New York. I passagerarlistorna för fartygen som avgick från Göteborg återfinns direktörer, disponenter och generaler.

– Kungsholm var flitigast i trafik och drog med sina resor till Västindien in stora inkomster till företaget. Gripsholm gjorde kryssningar mot olika resmål för svenska och europeiska passagerare, medan Drottningholms resor gick inom nordliga vatten och i Medelhavet, säger Britta Söderqvist.

Den 27 juni klockan 18.00 invigs utställningen Ljuva dagar. Då finns möjlighet att mingla och dansa till tidsenlig musik framförd av Göteborgsbaserade Swing Tarturo.