Mästerkock och krögare. Leif Mannerström får utmärkelsen Årets göteborgare 2012, för att ”med sin kärlek och kunskap till det svenska köket har han blivit en ambassadör för Göteborg världen runt…”.

– Det är en fantastisk heder och jag är väldigt glad för detta både för min egen och familjens skull men också för att det visar att vår stad uppskattar och tar branschen på allvar, säger Leif Mannerström.

Så här lyder en del av juryns motivering:

”Leif Mannerström har med sin kärlek och kunskap till det svenska köket blivit en ambassadör för Göteborg världen runt inte bara med sin mångåriga stjärna i Guide Michelin – ett betyg på excellens ytterst få svenska kockar uppnått. Leif har också framför allt genom årtionden skänkt göteborgare enorm glädje, både genom sina närmast ikoniska krogar, sin välgörenhet för stadens unga och gamla och genom att fostra nya generationers Göteborgskockar.”

Juryn, som bestått av representanter från Göteborg & Co, GT och SR P4 Göteborg, nominerade fyra kandidater och göteborgarna fick sista ordet via en webbenkät på GT:s och radions hemsidor.

Leif Mannerström tar emot utmärkelsen på scenen i Nordstan på måndag 17 december klockan 12.10.