Och två spårvagnar får nya namn. För första gången delas Spårvägens Kulturpris i år ut till två pristagare. Det är skådespelerskan Lena B Nilsson och sångerskan Miryam Brant som får namnge var sin spårvagn.

Lena B Nilsson bromsar försiktigt in sin spårvagn och kliver lättad av. Tillsammans med en instruktör från Göteborgs spårvägar har hon kört från vagnhallen i Gårda till Drottningtorget för att ta emot årets kulturpris.

‒ Jag känner mig djupt hedrad. Det är det finaste pris man kan få som göteborgare, säger hon.

Lena B Nilsson har stått på Folkteaterns scen i 30 år. Hon har medverkat i uppsättningar som Simon och ekarna, Julatoriet, Aprilhäxan, Orestien och Prat och människor.

För den breda publiken är hon mest känd för TV-roller som den kaxiga bordellmamman Klara i Rika barn leka bäst, TV-producenten Katarina i Svenska hjärtan och rektorn Ulla i Andra Avenyn.

Folkteatern tur och retur
Vid prisutdelningen passar Lena B Nilsson på att tacka en yrkesgrupp vars arbetstider påminner om hennes egna.

‒ Fyra gånger per dag i många år har spårvagnsförare forslat mig mellan mitt hem i Sandarna och Folkteatern på Järntorget. Tidig morgon som sen kväll. Det vill jag tacka för.

Lena B Nilsson berättar att det är med dubbla känslor hon kommer att möta sin egen vagn ute i trafiken.

‒ Det är ju lite oroligt. Tänk om min spårvagn kör på till exempel Gerd Hegnells! Fast jag kommer nog bli mest glad och vilja kasta mig på – oavsett vart den är på väg.

Även sångerskan Miryam Bryant tilldelas årets kulturpris. Hon kunde dock inte medverka vid prisutdelningen och kommer att få en spårvagn uppkallad efter sig vid en senare ceremoni.

Kulturpriset utses av representanter från Göteborgs Spårvägar och kulturnämnden.

3F74.jpg

Spårvagnsföraren Lena Jarnebrink som var Lenas fadder under resan och dagen.

3F84.jpg