Visas på Göteborgs filmfestival. Kan ett gymnasium bli filmstjärna? Svaret är ja. När Lindholmens tekniska gymnasium, LTG, tömdes på elever under höstlovet 2020, flyttade filmteamet in. Resultatet blev ungdomsfilmen Så jävla easygoing som öppnade Göteborgs filmfestival.

Filmen Så jävla easygoing öppnade den årliga Göteborgs filmfestival nyligen. I trailern syns flera miljöer från LTG som är karakteristiska för skolan – de rejäla limträbalkarna, de öppna ytorna, elevskåpen där huvudpersonen Joanna försöker sälja kondomer, och gradängen vid entrén.

Det var skolans dåvarande rektor Cristine Lysell som kom i kontakt med filmteamet. Hon berättar:

– Det kom ett mail till mig som verksamhetschef våren 2020. Det var ett massutskick till många skolor med frågan om det fanns möjlighet att få spela i scener i klassrum/skollokaler under höstlovet 2020.

”De var helt lyriska”

– Jag svarade på mailet och berättade att vi skulle ha en nybyggd skola färdig då, där det kunde vara möjligt.  De svarade att de ville komma och titta och jag vet att de var runt på flera skolor och var ute efter rätt miljö.  På telefon trodde han att det kanske inte var helt rätt, för det skulle inte se för nytt ut.  Men när de kom blev han väldigt positiv.

– Sedan återkom de med hela filmteamet och de var helt lyriska och tyckte att både klassrum och korridormiljöer var perfekta.  När de valde klassrum spelade utsikten bakom stor roll.  De valde husen på Slottsberget som ”kuliss” och valde exempelvis bort utsikten in över stan, där man ser kranar och Liseberg, med kommentaren: ”Den utsikten är för bra, man tror att det är en dålig kuliss”.

Merparten av scenerna från LTG spelades in under höstlovet, och några scener i entrén togs veckan därpå. Under inspelningarna, spärrades delar av skolan av, och elever erbjöds vara statister.

Fler Göteborgsmiljöer syns i filmen

– Jag kommer att hålla koll efter bekanta ansikten när jag får chansen att se filmen! säger Christine.

Flera miljöer i Göteborg känns också igen i filmen, som fick ett varmt mottagande. Filmen är baserad på en roman av den prisbelönade författaren Jenny Jägerfeld och den handlar om 18-åriga Joanna som spelas av Nikki Hanseblad. Hon lever med sin deprimerade pappa, spelad av Shanti Roney, under ganska knappa förhållanden.

Joanna behöver adhd-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa har sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Uppmärksammad för sin arkitektur

Lindholmens tekniska gymnasium har blivit väldigt uppmärksammad för sin arkitektur, och har nominerats i flera arkitekturtävlingar. Fortfarande väntas besked på om LTG går vidare i den prestigefulla internationella Mies van der Rohe Awards som byggnaden är nominerad i.

Och nu kan man alltså lägga ”filmstjärna” till skolans CV. För en film till har delvis spelats in på LTG:

– Ytterligare en film spelades in, strax efter.  Men mest i entrén och på utsidan. Arbetsnamnet på den var Frukostklubben, avslöjar Cristine.

LTG byggdes av lokalförvaltningen och stod färdig 2020.

Bild ur filmen.