Säsongsöppning på lördag. Massor av snurr högt upp i nya AeroSpin och lugnare snurr i Blomsterkarusellen, en gratis attraktion för de yngsta. Båda nyheterna finns i storsatsningen Lisebergs Trädgårdar.

Nu på lördag, 23 april, slår Liseberg upp portarna för sommarsäsongen och på torsdagen var det sedvanlig pressvisning av årets nyheter.

6FDA.jpg
– Välkomna till vår nya gröna oas, en plats både för de som vill ta det lugnt och se Lisebergs bästa utsikt och för de som har spring i benen. Här har vi investerat 180 miljoner kronor, sa Lisebergs vd Andreas Andersen.

Nyheterna syns redan vid restaurang Tyrolen, som fått en stor uteservering – Tyroler Biergarten. Här lär det bli fullsatt i sommar, i alla fall när det är fotbolls-EM, för Liseberg visar alla matcher på storbildsskärm.

Förbjuden trädgård
Mellan Tyrolen och Flumeride startar en ny, snirklande stig upp mot Lisebergs Trädgårdar, som är en del av stadens och regionens satsning Gothenburg Green World. På väg upp på berget kan man beskåda dödskallemärkta, giftiga växter, inlåsta i burar; Förbjudna trädgården.

Lisebergs Trädgårdar finns alltså uppe på berget ovanför Tyrolen, ett område som inte varit Lisebergs mest välbesökta. Nu hoppas man att det ska bli ändring på den saken.

Uppe på berget har ett helt nytt trädgårdslandskap byggts, med grusgångar, häckar och slingrande grönska, designat med platsens historia i åtanke. Här på berget har var det en gång sockerbruk, tobaksodling och privata trädgårdar. Och en av de forna invånarna på berget har fått ge namn åt Emilys trädgård.

Styr planet själv
Här ska man både kunna leka, äta picknick eller åka karusell. På platsen där det gamla Pariserhjulet stod förut, finns nu den blomsterhöljda tvåvåningskarusellen Blomsterkarusellen. Och i Lisebergs Trädgårdar finns också lekplatsen Barnens Paradis och årets stora nyhet för åksugna – AeroSpin!

2DC.jpgFlygplanen i AeroSpin har spakar så att man kan vinkla planets vingar och på så sätt snurra runt sin egen axel. Trixet är att snedställa vingarna så de liknar en propeller – och sedan är det bara att snurra på – 35 meter över marken, men högt över resten av Liseberg långt nedanför berget.

Väl nere efter åkturen visar en display hur många varv varje flygplan snurrat – och alla kan tävla sinsemellan. Så småningom lanserar Liseberg en app för att kunna tävla i mobilen.

Slog rekordet
På pressvisningen utmanade vd Andreas Andersen alla att slå hans personliga rekord på 22 varv. Och det lyckades berg- och dalbanefantasten Marcus Löfstrand enkelt med. Redan på första försöket snurrade han 47 varv!

– Jag har inte åkt förut, bara sett hur det går till. Det var roligt, Lisberg är bland topp fem i hela världen, sa Marcus Löfstrand som åks flera hundra berg- och dalbanor.

Han slog till och med tekniske chefen Kenneth Berndtssons rekord på 44 varv, något Berndtsson tog med jämnmod.

– Det fina med AeroSpin är det interaktiva, du väljer själv om du bara vill åka runt och titta på utsikten eller styra med spakarna så du snurrar ordenligt, sa Kenneth Berndtsson.

Sommarens artistlista bjuder bland andra på Flamingokvintetten, Ulf Dageby Band, Moa Lignell, Miriam Bryant, Molly Sandén, Bob Hund, Kikki Danielsson, Lars Winnerbäck, Takida och Melissa Horn. Anna Ternheim avslutar 20 september.

280E_3.jpg

76E0.jpg