4.379.832 ljus lyser upp Liseberg under de drygt fyra veckor julsäsongen varar, 32,5 ton solid isbar gör etablissemanget kallare och den förväntade halva miljonen besökare gör stämningen hetare.

Det första nya som möter besökaren på vandringen in mot hjärtat av Liseberg är Blå gången, nu upplyst av ännu fler blå lampor än tidigare. Träden på bergssidan är ljussatta med blå strålkastare: det ser vintrigt ut. Kallt. En bra vink om vad den största nyheten för året består av – 32,5 ton fruset vatten.

Jukkasjärvi exporterat sin is

Jukkasjärvi ishotell har exporterat sitt kunnande och, faktiskt, sin is från Torne älv till Liseberg för att bygga södra Sveriges första isbar. Drinkarna serveras naturligtvis i glas av is.
Inredningen är inspirerad av nöjesfältets reklamaffischer från 50-talet.
623A.jpg
– När vi jobbade med förslaget sa vi ”bara de inte vill ha en massa kaniner”, berättar en av formgivarna, Jens Thoms Ivarsson från Thoms och Nilsson.

– Men när vi presenterade det för Liseberg sa de: ”Vad skönt att ni inte har en massa kaniner!”

Nordens ark med kaniner

Baren går snarare i art decostil. Inträde 140 kronor. Kaninerna finns i Nordens arks lilla filial på området. Också den ny för i år. Några av Nordens djurarter finns representerade från djurparken som tagit det som sin uppgift att föda upp, återinplantera och informera om hotade djurarter. Liseberg har naturligtvis ställt upp som faddrar åt tamrabbisarna – gotlandskaninerna.

Bodarna har flyttat från Blå gången till Balder. Det blev lätt igenkorkat med folk längs Blå gången, så flytten var av nöden. Bakom Balder har också byggts en hall för professionella konsthantverkare.

– För att ge lite högre status åt julklapparna, som en av Lisebergs representanter uttrycker det.

Stånden kommer att skifta hantverkare varje vecka.

Tävling om gran

Vill man slippa att klä granen själv i år kan man chansa på att vinna granen som vinner Liseberg Gran Prix. Elva mer eller mindre kända västsvenskar med designintresse tävlar om priset. Publiken röstar och en vinnare får granen hemlevererad lagom till julafton.

Lotta Engberg kommer att leda ”Jullotta” under fyra söndagar, men tomten kommer att vara på plats varje dag – från fredag 18 november till fredag 23 december.

330E.jpg

Curt-Eric Holmquist och Lotta Engberg bjuder på ”Julotta” på Liseberg under fyra söndagar.