När Liseberg på lördag öppnar portarna för sin 86.e säsong står Evert Taube i centrum. Efter fem års enträget arbete presenterar parken en titt in i den folkkäre nationalskaldens värld. Från de första åren i Göteborg och Vinga, via sjömansliv och resor till konstens många estrader.

Lisebergs stora satsning får en flygande start med invigningstal av Taubesällskapets ordförande Lars-Göran Carlsson och utdelning av den 29:e Lisebergsapplåden till Sven-Bertil Taube på lördag klockan tolv vid den nya Taubescenen.

258.jpg
I åtta separata rum presenteras olika epoker och sidor av Taubes person. Alla egenheter var kanske inte sympatiska, men på Liseberg var han en ofta återkommande och kär gäst. Om Lisebergsbesökarna bara blir hälften så nöjda som Majornabördige Carlsson kommer Evert Taubes värld nära Spegeldammen att bli en succé.

Stora scenens dragplåster sommaren 2008 blir bland andra Magnus Uggla, Jill Johnsson och Christer Sjögren. Dessutom är förstås Lotta Engberg tillbaka med gästartister. I år utmanas huvudestraden av den nya Taubescenen.

Från den kommer en lång rad kända svenska artister att möta publiken på lite intimare nivå. Repertoaren är både bred och blandad.
75C8.jpg

En publikmagnet i sommar blir med säkerhet också Lisebergs trädgårdssatsningar. Det börjar redan 9-11 maj med parkens trädgårdsdagar då föredrag, kurser och utställningar möter tiotusentals gröna fingrar.

Kanske kan pingsthelgens övningar ses som en uppladdning inför mötet med Lisebergs lustgård – en helt ny park, söder om Lisebergsallén – om hela 20.000 kvadratmeter.
Den 28 juni invigs lustgården som är en del av Göteborgs lustgårdar – norra Europas största trädgårdsutställning.

7642.jpg

Evert i sin skrivkammare – som är helt autentisk och återuppbyggd på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg

1A76.jpg

”Så länge skutan kan gå” – rummet där en del av Evert Taubes tavlor och porträtt nu hänger. Liseberg har fått ihop en unik samling av Taube-verk, alla visas inte i det nya huset utan kommer att ställas ut längre fram. Foto: Carin Smederöd