Premiär för nytt område. Liseberg fyller 100 år 2023, men firandet i parken startar redan nästa år. Till sommaren är det premiär för ett helt nytt område, Luna park, och två nya familjeattraktioner, Turbo och Tempus.

Luna park skapas ovanför Flumeride, vid Aerospin och Blomsterkarusellen, med utsikt över parken. Det är ett område för hela familjen med flera nya attraktioner.

– Området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning och ett firande värdigt ett 100-årsjubileum, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Stor satsning

Över 100 miljoner kronor satsas på området och det blir tre nya attraktioner. Två av dem öppnar till sommaren. De heter Turbo och Tempus och beskrivs som mer fartfyllda än Blomsterkarusellen, men bra för dem som inte är redo för Loke och Valkyria. När Liseberg firar 100 år 2023 öppnar också den tredje och största attraktionen, Luna. Det är en bumerangberg- och dalbana där man först åker framåt och sedan bakåt, åkturen är 484 meter. (Läs mer om attraktionerna i faktarutan).

Ett litet universum

I Luna park blir det hundratals lampor och dekorationer, en miljö inspirerad av traditionen i nöjesparker sedan långt tillbaka. Liseberg gör sin egen tolkning som anspelar på parkens egen historia.

– Det kommer bli som ett eget litet universum i parken, framför allt på kvällen med alla lampor. En vacker och uppslukande miljö med mycket belysning, sirlig byggnadskonst och innovationsrikedom, säger Lotta Carlsbogård, chef säsonger och events Liseberg.

Lisebergs jubileumsprojekt är Grand Curiosa hotel som öppnar 2023 och Oceana vattenvärld som öppnar 2024.