Lilla lots, en gungande båt för de yngsta, fler läskiga utrymmen på spökhotellet Gasten och det nya restaurangkvarteret Trebello är några av årets nyheter på Liseberg. Penséer och påskliljor blommar redan i krattade rabatter, på lördag öppnar nöjesparken grindarna för 84:e gången.

702C.gif Se filmen på den nya attraktionen på Liseberg

SE BILDSPEL – Nyheter på Lisbeberg 2006>>

– Kul, men jag är van vid värre!

Det är tioårige Williams betyg efter torsdagens provtur i Lilla lots, en lite lagom gungande och svängande båt målad i Röda bolagets färger rött, svart och beige.

Evenemangstätt år präglar även Liseberg

Liseberg står återigen rustat för en ny säsong. Med påskliljor, tulpaner och penséer i gult, orange och lila som redan prunkar i välkrattade rabatter.

7764.jpg
Men ingen ny fräck åkattraktion i år, är 2006 rentav lite av ett mellanår för Liseberg?

– Nej, det tycker jag inte! Det här är ett år när hela Göteborg sjuder av aktiviteter och stora evenemang. Något som kommer att prägla även Liseberg, säger Mats Wedin, Lisebergs vd.

– Och det är egentligen inte klokt att bygga nya bergbanor varje år. Vi byggde en 2003 och en 2005, det är ganska tätt. Nu får vi istället ett efterlängtat restaurangkvarter.

Nya rum i Gasten

Mats Wedin tror också att nya matställen, fortsatt allsång på måndagar med Lotta Engberg och ett digert underhållningsprogram ska locka göteborgarna att besöka Liseberg flera gånger under säsongen, till skillnad från en ny häftig bergbana som framförallt drar hit turisterna.

Restaurangbygget pågår för fullt, och kommer att göra så hela våren. Inte förrän i början av juli är det klart att ta emot gäster.

Trebello är en investering på 40 miljoner kronor, hälften av vad Balder kostade att bygga. Här utlovas bland annat italienska sommarrätter, espresso och latte i höga glas.

Fler nyheter: I Sveriges äckligaste hotell, spökhotellet Gasten, har ett par nya rum upptäckts med hiskeliga upplevelser för den modige.

Fontänen i Spegeldammen kommer inte att skvala i år, istället har dammen belagts med gräs. Här utlovas fotbollsparty i samband med Sveriges VM-matcher som visas på storbildskärm.

Sven-Ingvars tar emot applåden

Isbaren är kvar från i vintras, men har fått nya möbler, lampor och konstverk i klaris från Torne älv. Baren håller minus fem grader så sommarklädda turister får låna en värmande silvercape för att slippa frysa benen av sig.

Klockan 12 på lördag inleds 2006 års säsong med att utmärkelsen Lisebergsapplåden delas ut vid Stora Scenen. Årets pristagare är Sven-Ingvars som gjort Sverige gladare under 50 år.

Men Lisebergssäsongen tjuvstartar redan på fredag kväll, då alla med Lisebergskort bjuds på konsert med The Ark och Göteborgsbandet Whyte Seeds.