En gigantisk gunga med ett hisnande, svischande ljud. Det är Uppswinget, årets stora åknyhet på Liseberg. En attraktion för alla som kan tänka sig att dingla med benen 40 meter över marken och accelerera från 0 till 80 km/h hela tio gånger turen.

När Liseberg öppnar för säsongen på lördag står hela nöjesparken redan i sommarskrud. Aldrig tidigare har blomsterprakten varit så påtaglig redan i april. Förklaringen heter förstås vackert väder och på nöjesparken hoppas man att värmeböljan ska dröja kvar. Inte minst med tanke på att förra årets besökssiffror delvis sjönk på grund av kallt majväder.

Nyhet för 29 miljoner

Den stora nyheten för i år heter Uppswinget och är placerad uppe på berget, nästan ”inuti” Lisebergbanan. Åkattraktionen består av två gungpendlar med plats för 16 personer i varje.

6A50.jpg
Totalt är den en investering på 29 miljoner kronor. Det är nästan är halva kostnaden om man jämför med Kanonen som var ny för två år sedan och gick på 55 miljoner kronor.

Evert Taube får egen plats

Vana Lisebergsbesökare kommer snabbt upptäcka att vissa delar av parken är avstängda för ett stort byggprojekt. Det ska bli ”Evert Taubes värld”, med planerad invigning först 2008.

− Eftersom bygget kommer att synas och påverka flödet i parken något under sommaren vill vi berätta redan nu vad det handlar om, förklarade Lisebergs marknadsdirektör Pelle Johannisson i samband med att årets nyheter visades upp för pressen under torsdagen.

− Vi vill skapa en nationell samlingsplats kring nationalskalden Evert Taube och göra det på vårt sätt, men med stor vördnad för allt han har lämnat efter sig i form av visor och konst.

Artister på flera scener

Med anledning av bygget är Musikpaviljongen stängd och ersatt av Wärdshusscenen. Här uppträder i sommar artister som Anne-Lie Rydé, Asha Ali och Mikael Wiehe.

På Stora scenen är Darin först ut den 23 maj. Tätt följd av bland andra Martin Stenmarck, Hammerfall och årets mottagare av Lisebergsapplåden, Ronnie Hartley, som har spelat sin musik på Liseberg under 50 år. I september kommer BWO och, som vanligt, Håkan Hellström

61BA.jpg

Så här kommer området vid Stora scenen att se ut när Liseberg öppnar nästa vår. Evert Taubes värld är tänkt att bli en samlingsplats kring nationalskalden. Illustration: Stefan Karlberg