Både dos 1 och dos 2. Med start 2 oktober börjar Närhälsan erbjuda drop in-vaccination inne på Liseberg. Vaccinationen kommer pågå under Halloween på Liseberg, fram till 7 november. ”Liseberg lockar människor i alla åldrar, men företrädesvis unga. Därför känns det bra att kunna ge dem en enkel möjlighet till vaccination”, säger Anna Holst på Närhälsan.

I dag onsdag 29 september, försvinner många restriktioner kring covid-19. Till exempel tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. Kravet på sittande servering på restauranger tas också bort.

Men en förutsättning för att kunna ta bort restriktionerna är att många är vaccinerade. I Västra Götaland finns det fortfarande närmare 260 000 invånare som inte vaccinerat sig mot covid-19. Särskilt i de yngre åldrarna har många ännu inte fått sin första spruta.

Lördagar och söndagar nära Stora scenen

– Jag är imponerad över alla de insatser och ansträngningar som vaccinatörerna gör för att öka vaccinationstäckningen. Efter en tuff vår med vaccinbrist och stenhårda prioriteringar kan vi nu vara där invånarna är. Vi finns vid moskéer, på idrottsmatcher, utanför köpcentrum och nu även på Liseberg. Det är värdefullt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen.

Vaccinering kommer äga rum på lördagar och söndagar inne på Lisebergs område, nära stora scenen. Både dos 1 och dos 2 erbjuds. Utöver Närhälsans personal kommer även Göteborgs Stad ha vaccinationsguider på plats för den som vill prata om vaccination.

Hoppas att så många besökare som möjligt är vaccinerade

– Eftersom Liseberg är en plats där unga människor rör sig, och de i statistiken har en låg vaccinationsgrad medverkar staden genom att unga vaccinationsguider finns på plats och informerar om vaccination, säger Radia Al-Masri koordinator på Göteborgs stad.

– Vi hoppas att så många som möjligt av våra besökare är vaccinerade. Såväl för sin egen skull men också för omsorg av vår egen personal. Därför är det självklart att vi gör vad vi kan för att bidra till att öka vaccinationstäckningen och få stopp på pandemin, säger Julia Vasilis, kommunikationschef på Liseberg.