Valkyria dröjer. Liseberg öppnar för säsongen på lördag. Det blir premiär för nya Slänggungan, artistframträdanden – men besökarna får vänta på det kommande vrålåket Valkyria.

Under lördagen – strax före klockan 12.00 – öppnar Liseberg grindarna för sina besökare för första gången i år. I år firar Göteborgs nöjespark 95-årsjubileum och det blir bland annat med en favoritattraktion i ny tappning och på ny plats.

95-årsfirandet uppmärksammas under de fyra inledande dagarna, fast själva födelsedagen infaller först 8 maj. Det blir ballonger, kaninparad, teater, fyrverkerier och musikframträdanden. Lasse Stefanz och Samir och Viktor är några av artisterna som kommer att uppträda.

Nya Slänggungan på plats
Slänggungan har flyttat från sin tidigare plats och är numera ny granne med Flumeride, och fortfarande i nära anslutning till restaurangen Tyrolen.

– Detta är den tredje Slänggungan genom åren. Den första var här redan på 1920-talet och vår andra köpte vi 1987. Den stod väldigt mycket i vägen för vårt nya berg- och dalbaneprojekt Valkyria. Vi bestämde oss för att investera i en helt ny Slänggunga, säger Kenneth Berndtsson, teknisk chef på Liseberg.

Den nya Slänggungan har plats för 56 åkande – jämfört med föregångarens 48 – och det har tillkommit fler dubbelgungor med plats för två personer. Längdgränsen är sänkt till 100 centimeter och det har tillkommit ett trepunktsbälte som höjer säkerheten ytterligare.

Valkyria försenad
Årets stora åkattraktion är Valkyria, en berg- och dalbana som tar passagerarna uppåt, uppåt, uppåt – och sedan i fritt fall i 105 kilometer i timmen rakt ner i en tunnel för vidare färd. Men det dröjer innan den invigs, berättar VD:n Andreas Andersen.

– Det är flera faktorer som ligger bakom förseningen. Detta är ett av våra största, dyraste och mest komplicerade byggprojekt någonsin. Vi visste redan förra året att vi inte skulle hinna bli klara till säsongspremiären, så det är inget konstigt med det. Men vi hade en tuff vinter. Tunneldelen har varit svår att bygga, speciellt med den göteborgska leran och den kalla vintern som har varit. Valkyria monteras färdigt i maj och testas under maj. Sedan kör vi.

Valkyria är den första i sitt slag i Norden och Andreas Andersen lovar en häftig upplevelse när den väl är startklar.

– Det är en Rolls Royce bland berg- och dalbanor. Rent tekniskt har vi köpt den bästa åkattraktion man kan hitta. Det är schweizisk mekanik i världsklass. Det är en spektakulär attraktion där besökarna åker rakt ner i tunneln i marken och man sitter väldigt bekvämt under de 130 sekunderna. Det blir fantastiskt.

I år har Liseberg satsat ännu mer på att locka fler och större artister till Göteborg. Men Andersen vill inte avslöja vilka.

– Vi har ett fantastiskt konsertprogram, men jag vill inte säga för mycket om vem som kommer hit. Förhoppningsvis får vi bättre väder än förra sommaren också, för det påverkar såklart mycket för oss. Jag har stora förhoppningar på den nya säsongen.