Klassiska böcker och digitala framsteg. Karin Boye och Gunnar Ekelöf är några av de klassiska författare som diskuteras under stadsbibliotekets vårsalong. Lördag 13 är det finlandssvensk litteraturdag, med berättelser om och av de senaste 50 årens finlandssvenska författare.

Under fyra dagar varvas uppläsningar med samtal om lyrik och prosa och publiken får träffa översättare, lyriker och forskare, digitaliseringsproffs samt uttolkare av sångbara dikter. Långhelgen avslutas med västsvenskt fokus på söndag den 14 maj.

– Litterär vårsalong är en hyllning till vårt rika litterära kulturarv och till det viktiga och spännande arbete som pågår med att göra det tillgängligt för alla, säger Paula Wahlbom, programansvarig Stadsbiblioteket.

”Får en självklar plats i samtiden”
Parallellt med vårsalongen pågår nämligen Litteraturbankens utställning om arbetet med digitaliseringen och tillgängliggörandet av det litterära kulturarvet. Här finns tips och idéer om vilka litterära klassiker du kan hitta på nätet och information om hur arbetet går till.

– När nya och gamla klassiker lyfts fram med hjälp av den moderna tekniken hålls litteraturen levande, och får en självklar plats i samtiden, säger Dick Claésson, huvudredaktör hos Litteraturbanken.

Litterär vårsalong är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket, Litteraturbanken och Kultur i Väst.