Augustprisvinnare på väg. Ett gäng författare från hela landet håller som bäst på att packa sina väskor. Tusentals barn- och ungdomar i Göteborg är förberedda och laddade. Under den traditionella Litteraturveckan möts saga och sanning på förskolor och skolor i hela staden.

Det finns många bibliotekarier och kulturarbetare i landet som med nyfikenhet och en smula avund sneglar mot Göteborg. I rikets andra stad finns en koppling mellan skola och litteratur som de flesta andra kommuner inte är i närheten av.

45 författare och illustratörer
– Det började med förskolornas grundbestånd som innebär att varje ny förskola kan söka pengar att köpa barnböcker för. Sedan har vi följt upp med en bok till alla i årskurs tre, och ”Värsta boken” där ungdomsbibliotekarierna ger böcker till tonåringarna, säger Gertrud Widerberg som är barnbibliotekskonsulent i Göteborg.

3730.jpg
Den emotsedda Litteraturveckan, som tog sina första stapplande steg redan före millenieskiftet, utgör ytterligare en viktig del i det breda utbud som tillsammans ger barn och unga redskap att hitta in i litteraturens underbara värld.

Från måndag till fredag i nästa vecka (8-12 april) slår 45 författare och illustratörer från hela landet läger i Göteborg för att ge sig ut till förskolor och skolor och berätta om sitt arbete.

– Efter ett sådant besök vet vi av erfarenhet att bibliotekarierna får många nya besökare som vill låna böcker av de författare man just lärt känna, säger Gertrud Widerberg.

”Visst finns det utvecklingspotential”
Västra Götalandsregionen finansierar resor, boende och halva bokningskostnaden vilket gör ett författarbesök förmånligt för en förskola eller skola.

– Flest bokningar får vi från låg- och mellanstadiet. I förskolorna är det fortfarande tunt, så visst finns det utvecklingspotential, säger Gertrud Widerberg som på sikt också hoppas kunna stärka uppföljningen av Litteraturveckan:

– Hur förbereder man sig inför författarbesöket, och hur följer man upp det. Sånt skulle vi vilja veta mer om.

Har fött minst en ny bokidé
Många av de författare och illustratörer som nu är på väg till Göteborg har medverkat även vid tidigare upplagor av Litteraturveckan.

– De bor alla på samma hotell – kan umgås och ha trevligt. Och jag vet åtminstone en bokidé som fötts på författarhotellet, säger Gertrud Widerberg.

I år finns bland andra Augustprisvinnaren Jessica Schiefauer bland de gästande författarna. Mats Berggren och Annika Thor är exempel på andra välkända namn som snart checkar in för att under några intensiva dagar möta unga läsare runt om i Göteborg.