Tusentals skolelever får författarbesök. 26-30 mars kryllar det av barnboksförfattare och illustratörer i Göteborg. Tillsammans gör de över 550 besök i stans skolor – från förskola till gymnasium. Litteraturveckan är ett av de kulturevenemang som når ut till flest barn och unga i Göteborg.

Pia Hagmar, Thomas Halling, Petter Lidbeck och Emma Virke. Listan kan göras mycket längre – sammanlagt 46 författare och illustratörer medverkar på årets Litteraturvecka som är större än någonsin.

– Varje år har Litteraturveckan vuxit, men i år har den tagit ett jätteskutt. Det är både en slump och en intention att det blev så här stort – men ett bra sätt och uppmärksamma att det är Barnkulturåret, säger Gertrud Widerberg, barnbibliotekskonsulent på stadsbiblioteket.

550 besök under 5 dagar
67E2_2.jpg
Litteraturveckan, som arrangeras varje år, når en stor del av Göteborgs barn och unga. Förra året fick 13.800 elever möta en författare. Ambitionen är att varje barn ska få vara med om minst ett författarbesök. Varje författare brukar besöka fyra klasser under en dag.

– Grundtanken är att författarna ska träffa en klass i taget. För att eleverna ska våga ställa frågor måste det de känna varandra, befinna sig i en trygg grupp, säger Gertrud Widerberg.

Litteraturveckan, som får regionala subventioner, är ett uppskattat koncept. Både av elever, pedagoger och författare.

Författarna älskar Göteborg
– Att allt är så samordnat underlättar för pedagogerna. Och författarna och illustratörerna älskar att komma till Göteborg. Inte minst för att de möter elever som träffat andra författare och därför ställer intressantare frågor, säger Gertrud Widerberg.

Litteraturveckan är störst i låg- och mellanstadiet, ju äldre eleverna är desto färre författarbesök.

– Ungdomslitteraturen är ganska föränderlig och det kommer många nya författare. Men det är svårt att säga vad det beror, vi vill gärna undersöka närmare varför så få högstadie- och gymnasieklasser deltar, säger Gertrud Widerberg.