”Vi har fått tänka nytt”. Två kvällar i veckan sänder ungdomar i Västra Göteborg en livepodd på youtube. Tanken är att ge dem en meningsfull fritid trots pågående covid-19-pandemi. Programmen har inbjudna gäster och ungdomar får ställa frågorna.

– De har andra typer av frågor än de som brukar ställas på presskonferenser med myndigheter, säger Faton Begu, ungdomshandledare, projektkontoret, Västra Göteborg.

Fritid Västra Göteborg har, som så många andra, svårt att ha i gång sina vanliga verksamheter med tanke på covid-19-pandemin.

– Vi har fått tänka nytt tillsammans med ungdomarna som vi vanligtvis träffar i vårt uppsökande arbete. Hur kan vi fortfarande ge ungdomar en meningsfull fritid, där de får vara med och påverka och tycka till, säger Faton Begu.

I en dialog med ungdomarna var det några som tyckte att de kunde gå live på sociala medier.

– Där kan vi nå många, man kan ha olika teman, bjuda in gäster och ge ungdomarna chansen att ställa frågor.

Verksamheten gjorde en kartläggning bland högstadieelever i området om vilka ämnen och frågor som unga vill att podden ska innehålla och det kombinerades med de frågor och ämnen som ungdomar skickat in via instagramkontot @projektkontoret.

Frågor från ungdomar
Livepodden är nu inne på sin tredje vecka av fyra planerade. Sändningarna har haft besök av läkare, kurator, kommunpoliser och en sexolog. Frågorna från ungdomarna är många.

– De har andra typer av frågor än de som brukar ställas på presskonferenser med myndigheter.

Faton Begu berättar att ungdomar generellt sett inte följer presskonferenserna, men att de nås av informationen på andra sätt. Ibland är den felaktig och det skapar rykten bland unga. Därför är livepodden också ett sätt att nå ut med rätt information, till exempel från den inbjudna läkaren.

Upplever du att ungdomar tar till sig?
– När vi är ute och pratar med ungdomar så frågar vi om de lyssnar på livepodden. En del har sagt att den fått dem att tänka till och det känns bra. Jag tror att det blir lite mer intressant för dem att titta när det kanske är någon de känner igen och att det sänds live från deras eget område, det väcker lite mer nyfikenhet.

Nästa vecka gästas livepodden av ungdomsfullmäktige och planeringsgruppen av Demokratidagen i Västra Göteborg. Även Östra Göteborgs ungdomsråd har bjudits in, men de har ännu inte svarat om de kan eller ej. Precis som i tidigare program kommer ungdomar även att medverka med bland annat musikuppträdande.

– Vi utvärderar livepodden nästa vecka, vi ska kolla med ungdomarna som intervjuat, planerat och uppträtt om hur vi tycker att det gått samt om vi tycker att vi ska fortsätta, säger Faton Begu som berättar att ungdomarna framför och bakom kameran har utvecklats mycket under veckorna.

Livepodden sänds tisdag och torsdag mellan klockan 19 och 20 på fritid Västra Göteborgs youtube-konto. Den går även att se i efterhand där.