Konstnärligt möte på äldreboende. En präst, en dansk och en ballerina – så heter utställningen som under några intensiva dagar ger tio boende vid Vegahusens äldreboende en plats i rampljuset.Blivande kulturprojektledare och unga konstnärer har lyssnat på spännande livsöden och ger nu sin egen tolkning och gestaltning av tio långa liv.

Studenterna på den två år långa kulturprojektledarutbildningen vid Kulturverkstan i Göteborg hade inte mer än hunnit starta sin kurs förrän de i september kastades in i sitt första stora uppdrag:

– Vi var sex stycken som valde att göra något spännande tillsammans med de gamla på Vegahusen, berättar Erika Alsén som i Anna Brorson, kulturutvecklare på Tre Stiftelser och Vegahusen, fick en engagerad handledare och länk till de boende.

– Vi pratade om hur ett gott liv på ett äldreboende kan se ut och inspirerades av hennes arbete, säger Erika Alsén som tillsammans med sina kurskamrater kläckte idén att engagera unga konstnärer i projektet.

Lyssnade, lärde och tolkade
Sagt och gjort. Unga, lokala konstnärer sammanfördes med tio personer från Vegahusen – gamla människor med erfarenheter som de var beredda att dela med sig av.

Efter många möten och långa samtal stärktes banden och konstnärliga tolkningar började ta form. På fredagen är dags för galapremiär på Vegahusen och på onsdagen den 7 december ges en ny chans att ta del av tolkningarna när föreställningen flyttar över till stadsmuseets foajé.

– Vi har jobbat med konstnärer som har olika uttrycksformer. Det är allt från musiker och fotografer till dansare, bildkonstnärer och en grafittikille, säger Erika Alsén som tror att det blir ett både spretigt och spännande evenemang.

Hon och hennes kamrater har samlat på sig erfarenheter de gärna delar med sig av till andra som vill följa i deras spår. Och de har också gjort sig tankar om vad som är viktigt på ett äldreboende.

– Ofta fokuseras det så mycket på struktur och den inrutade vardagen – vi skulle gärna se att individen och personligheterna, livsglädjen och nyfikenheten fick större plats.

Möten med vördnad och värdighet
Anna Brorson, kulturutvecklare på Tre Stiftelser, är van vid att ta ut svängarna i utbudet på de tre äldreboenden hon jobbar med.

– En meningsfull vardag är det viktigaste som finns. Vi brukar försöka ta in den kultur som pågår i Göteborg. När det är filmfestival visar vi film, när det är hbtq-festival ordnar vi dragshow och det kan vara chokladprovning, poesidag, cocktailkväll eller studiecirklar.

De äldre på Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium är alltså inte svältfödda på kultur – ändå har Anna Brorson sett hur gamla människor levt upp när studenterna och konstnärerna bett dem berätta om sina liv.

– Nu blir de sedda med pigga och intresserade ögon som inte har med vardagens vård och omsorg att göra. Det känns som de blivit bemötta med värdighet och jag är säker på att det blir ett fantastiskt slutresultat.

Utställningen i Vegasalen på äldreboendet vid Slottsskogen har under fredagen två fasta visningar med scenframträdanden: klockan 14.30 och 18.30, men det är öppet hus för alla kl 14-20.

Onsdagen den 7 december ges en ny möjlighet att ta del av utställningen i stadsmuseets foajé.