Muralmålningar och skräpkonst. Ordet ”kultur” kommer ju från latinets ord för bearbetning, odling och bildning – och lägger man till ”vandring” så har man sammanfattat precis vad som väntar i Hammarkullen kommande lördag, 3 oktober. Då möter allehanda konstformer både varandra och publiken, som med karta i hand kan ta sig mellan mexikanska muralmålningar och chalmeristisk skräpkonst.

– Det är en väldigt stor variation på utbudet i år, både vad gäller konstformer och de målgrupper som de riktar sig till. Här finns något för alla – från seniorer till de yngsta, säger Gloria Esteban som är med och arrangerar det populära evenemanget.

Årets upplaga är den femte i ordningen och med tanke på utbudet borde antalet besökare absolut inte bli färre än de drygt 700 som man tippar brukar göra den kulturella vandringen i stadsdelen.

– Evenemangen är ju gratis och utspridda över ett stort område och på många platser, så det är svårt att räkna exakt hur många som kommer, men det är väldigt många som vill ha kartorna som vi delar ut vid spårvagnshållplatsen och infopunkten i Folkets hus, säger Gloria Esteban.

I år kan man orientera sig fram till ett 30-tal programpunkter med dans, musik, poesi, hantverk och konst, och ofta förenas de olika kulturyttringarna i skön symbios. Tidigare kulturvandringar har bidragit till att lokala aktörer har dragit igång samarbeten med konstnärer från andra stadsdelar, vilket kommer att synas på flera ställen under årets vandring.

Influenser från hela världen
Synas kommer också de muralmålningar som är under uppförande att göra. Det är fyra gästkonstnärer från Mexiko som under fyra veckor skapar konst i det offentliga rummet tillsammans med ungdomar från Hammarkullen.

Mycket uppmärksamhet får säkert också de studenter från Chalmers filial i Hammarkullen, som antar utmaningen att under olika workshops återvinna skräp på ett så kreativt och konstnärligt sätt som möjligt.

– Studenterna kommer från många olika länder och från många olika orter i Sverige, så det ska bli väldigt intressant hur deras olika influenser kommer att synas i konsten, säger Gloria Esteban.

Hammarkullens Kulturvandring börjar kl 12.00 lördagen 3 oktober på bland annat Folkets hus, Hammarkulletorget, Mixgården, Sandeslätt, Bredfjällsgatan och Mötesplats/Hammarparken.