Ingripande gav resultat. Åtta gymaktörer i Göteborg är med i nätverket Prodis för antidopning, där även social resursförvaltning, polisen och Mini-Maria ingår. ”Prodis gör kontakten med polisen väldigt smidig och kan leda till snabba insatser”, säger Axel Hofmann, platschef på Sats Kompassen.

Axel Hofmann är platschef på Sats Kompassen.

Sedan 2016 ingår Göteborgs Stad i det nationella nätverket Prevention av dopning i Sverige, Prodis, som arbetar för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. I dagsläget är det åtta gymaktörer med i det lokala nätverket i Göteborg.

– De som blir diplomerade gym blir det i metoden 100 % ren hårdträning och lär sig om förebyggande insatser. Man utbildas i vad dopninganvändande ger för konsekvenser och hur man ska hantera samtalen med sina gymmedlemmar. Gymmen får också kunskap av polisen som ingår i nätverket, säger Camilla Wikander, som jobbar på idrotts- och föreningsförvaltningen och är lokal samordnare för Prodis.

Måste ha antidopningspolicy

För att bli ett diplomerat gym krävs det också att gymmet har en handlingsplan och en antidopningspolicy.

Sats Kompassen blev medlemmar i nätverket i våras, men känner redan att det har gett ett bra resultat. Tidigare under hösten hade de misstankar om att några medlemmar på klubben missbrukade dopning och kontaktade då den polis som jobbar på spaningsenheten och ingår i nätverket.

– Nätverket gav oss rätt kontakter hos polisen som har resulterat i att vi har en helt ny förståelse i hur polisen vill att vi jobbar med detta. Johan, som polisen heter, har varit väldigt positiv till att göra ingripanden och hjälpa vid minsta misstanke om brott. Den här gången gick det snabbt. Jag lade över pucken till honom, och hans kollegor kom hit vid rätt tillfälle, säger Axel Hofmann, platschef.

Fann doping

I de unga killarnas skåp hittades narkotikaklassade tabletter. Utifrån det tog polisen beslut att göra en husrannsakan och fann då dopningspreparat.

– Jag tycker att det är ett väldigt konkret och bra exempel på vad nätverket kan bidra med. Axel kände sig trygg med att ta kontakt med polisen och göra den här insatsen. Det blir en samhällsvinst när vi lyckas hjälpa de här unga personerna i hyfsad tid och där vi också kan koppla in Mini-Maria som gör ett fantastiskt arbete, säger Camilla Wikander.

Medlemmar som testas för dopning på Sats Kompassen, där Axel Hofmann jobbar, måste kunna visa upp ett negativt provsvar för att få fortsätta träna.

– Vägrar personen visa, eller om provsvaret är positivt, blir medlemmen avstängd, säger han.