Liseberg största satsning någonsin. ”Karusellernas Ferrari och berg- och dalbanornas Rolls Roys.” Så beskriver vd Andreas Andersen Lisebergs storsatsning på de nya åkattraktionerna Loke och Valkyria. Allt inramat av ett nytt område med mycket grönska och dramatik baserat på nordisk mytologi.

Youtube: Se nya attraktionen Loke

Det är den största satsningen på ett nytt område som Liseberg någonsin gjort. Allt som allt handlar det om 250 miljoner kronor för åren 2017 och 2018. Det är området kring Balder som ska omvandlas till en totalupplevelse med två helt nya åkattraktioner i världsklass och inspiration hämtad ur nordisk mytologi.

6038_2.jpg
Först ut är Loke som lanseras 2017. Med sina 42 meter i höjd blir den Europas högsta Gyro Swing-attraktion. När man sitter i gondolen gungar man högt över Balder, dubbelt så högt som i föregångaren SpinRock.

– Det är nästa generations SpinRock och en karusellernas Ferrari. Den har både högre kvalitet och kapacitet än sin föregångare, säger Andreas Andersen.

Loke placeras strax intill Balder och med en fart på 100 kilometer i timmen skapas känslan av att krocka med Balder. Som i kampen mellan Loke och Balder i nordisk mytologi.

Sällskap av Valkyria
Loke får sommaren 2018 sällskap av ännu en ny attraktion – den nya berg- och dalbanan Valkyria. Hon blir Europas längsta Dive Coaster och ersätter nuvarande Kanonen. Efter en tur uppåt i 45 graders vinkel har man nått toppen på 47 meters höjd (Balder är 36 meter som högst), där pausar vagnen så att passagerarna blir hängande i luften för att några sekunder senare kastas ner i en tunnel under marken i 105 kilometer i timmen.

Det nya attraktionerna är inget för åkrädda.
– Nej, vi prioriterar lite olika år från år. De senaste åren har vi gjort ganska stora investeringar för barn. Vi gör satsningar utifrån vad våra gäster efterfrågar och nu har turen kommit till ungdomar och de som vågar lite mer, säger Andreas Andersen.

Han poängterar att investeringen innefattar mycket mer än de nya åkattraktionerna. Ett 8000 kvadratmeter stort område, med såväl grönska som dramatiska inslag, kommer successivt att växa fram. Allt med inspiration från nordisk mytologi.

– Vi är en trädgårdsbaserad park och vill skapa en känsla och kvalitet som ger besökarna en totalupplevelse, säger Andreas Andersen.

69EE_2.jpg

Valkyria som lanseras 2018 är en så kallad dive coaster som faller 50 meter rakt ner i ett hål i marken!