Stadsdelsfest på Gamlestadsskolans gård. För fjärde året i rad firas Gamlestadsgalej på lördag 30 augusti, med bland annat loppmarknad, popcorn och mycket musik. ”Hittills har ett 60-tal personer satt upp sig för loppisbord, men det kommer säkert fler, så det blir en stor loppis”, säger projektledaren Eric Arellano.

Han är jazzmusiker från Kalifornien, USA, flyttade till Sverige 2008 och har de senaste två åren varit musiksamordnare för Gamlestadsgalej. I år har han tagit över som projektledare.

– Det kommer att bli mycket musik, mingel, god mat och feststämning i massor, utlovar han.

6DBA.jpgHälsotek och hoppborg
Tidigare år har Gamlestadsgalej hållit till vid Holländareplatsen, men där byggs det nu bostäder, så festen flyttar i år in på Gamlestadsskolans innergård, med ett program mellan klockan 11 och 16.

Här blir det musik med The Music College från Folkhögskolan i Angered, Sabina Viktoria, DJ Congalito och Mac från Kvibergs Kulturhus, och slagverksorkestern Kiriaka som spelar samba och reggae.

Hälsoteket i stadsdelen leder gympapass, det blir hoppborg för alla under 11 år och ansiktsmålning och ballongfigurer för de yngsta. Gamlestadens bibliotek ordnar flera sagostunder och det blir också en poängpromenad till biblioteket.

Galejsoppa med bröd
För maten står bland annat stadsdelförvaltningens kök som serverar sin speciella Galejsoppa med bröd, till självkostnadspriset 15 kr. Här bjuds också mexikansk, persisk och turkisk mat från restauranger och food trucks i området – och en inhyrd popcornmaskin.

– Man kan också ställa frågor till politiker och andra företrädare från stadsdelen och från stadsbyggnadskontoret. Det pågår många nybyggen i området, både bostäder och ny infrastruktur, säger Eric Arellano.

Från Göteborgs Stads sida deltar bland andra Hälsoteket, Fritid Gamlestaden, Förebyggandeenheten äldreomsorg, Stadsbyggnadskontoret, Måltid Östra Göteborg, Konsument- och medborgarservice, Föreningsforum stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg och Kulturhuset i Bergsjön.

Gamlestadsgalej ordnas av en ideell förening för ökad trygghet och trivsel i stadsdelen. Huvudfinansiär är fastighetsägare i Gamlestaden.