Landets första reformteater. Lorensbergsteatern, som glatt och roat Göteborgarna ända sedan 1916, har byggnadsminnesförklarats som ett bevis på sitt kulturhistoriska värde. På onsdag 9 maj välkomnas intresserade att ta en närmare titt på teatern.

Det kommunala fastighetsbolaget Higab har många pärlor i sitt byggnadsbestånd. Konserthuset och Stora teatern tillhör de mer bekanta – men nu kan även Lorensbergsteatern sträcka lite extra på sig.

Den 2 april förklarade länsstyrelsen att den snart sekelgamla teatern får status av byggnadsminne. I motiveringen heter det bland annat:

Demokratiskt för publiken
”Lorensbergsteatern är utrett teaterhistoriskt perspektiv unik som landets första reformteater med ett åskådarutrymme som var demokratiskt ordnat. Teatertekniska företeelser som den permanenta vridscenen och den fasta ljushorisonten introducerades först på Lorensbergsteatern. Scenbelysningen var också avancerad för sin tid.”

Teatern ritades av arkitekten Karl M Bengtsson och var, när den invigdes, landets näst största scen. Där framträdde kända namn som Harriet Bosse, Ernst Rolf, Karl Gerhard och där dirigerade Wilhelm Stenhammar.

Under många år fungerade Lorensbergsteatern som biograf men sedan Galenskaparna och After Shave 1987 flyttade in är den åter platsen för levande teater, revy och musik.