Inte bara massor utav sport. Vill du vintersporta i en ishall eller spåra chokladens ursprung i Palmhusets tropiska klimat? Spela rullstolshandboll eller spela in animerad film? Oavsett vilket så finns det alla möjligheter under den kommande veckan, då sportlovet öppnar dörren till allsköns verksamheter.

Hitta massor av lovaktiviteter i Göteborgs Stads kalendarium

Otaliga är de idrottsföreningar som tar tillfället i akt att visa upp sina verksamheter när skoleleverna har ledigt med en direkt uppmaning att sporta.

Göteborgs Fäktningsklubb erbjuder till exempel alla mellan sju och tolv år att prova den ädla sporten på måndag och tisdag, medan den som vill ta vid där J-O Waldner slutade kan besöka BTK Linné varje vardag i veckan och spela bordtennis.

Mer klassiskt vinteridrottande finns i form av ishockey och bandy eller bara rent allmän skridskoåkning i flera av kommunens ishallar. Göteborgs IK har till exempel hockey varje förmiddag mellan kl 8-10 på olika håll i stan, och från Angered och KulturATOM utgår en skidresa till de branta backarna i Ulricehamn.

Popkollo för tjejer
Men det är ju inte bara kroppen som behöver träning, utan även knoppen. Därför arrangerar Stadsmuseet popkollo för tjejer som gillar musik (föranmälan krävs) och biblioteken, till exempel det i Lundby, har sagostunder för de minsta.

Sjöfartsmuseet har alltifrån ritverkstad och filmvisningar till repslagarverkstad och danslek, samt icke att förglömma att man berättar om hajarnas hemligheter kl 10.45 och 14.00 varje dag.

På Aeroseum vid Säve flygplats kan man lära sig om meteoriter, gå på mineraljakt, vika pappersflygplan eller få en specialguidning av helikoptern som jagade ryska ubåtar mellan 1980 och 2004.

Skratt smittar på sportlovet
På Universeum får man äntligen svar på följande frågor: Kan astronauter äta glass i rymden? Hur blir en bajskorv till? Och hur får du en manick att snurra nästan omöjligt länge? Man kan även upptäcka den nya utställningen Hälsa, där det erbjuds att få reda på varför skratt smittar, byta tänder med ett djur, testa hur uthållig man är och upptäcka en massa härliga saker om kärlek och känslor.

När hjärtat väl står i brand kan det vara dags att bege sig till en brandstation nära dig. Under sportlovsveckan löser elva olika stationer av varandra med att ha öppet hus, där man får provsitta brandbilarna, testa brandmännens utrustning och gå en tipspromenad.