Lundby baskets ordförande Beatrice Broström tog emot Lundbypriset på Lundbydagen.

Trygghet och familjekänsla fick klubben att växa. Hallå där Beatrice Broström, ordförande i Lundby basket. Ni har tilldelats årets Lundbypris, hur känns det?

– Det är jättejätteroligt. Superkul. Vi är en liten förening som drivs av ett gäng ideella föräldrar, så det är klart att det är kul att få den uppmärksamheten. Vi har cirka 200 aktiva ungdomar i åldrarna 7–19 år.

Ni växer och har lyckats fördubbla medlemsantalet på kort tid. Hur då?
– På bara ett och ett halvt år har vi växt explosionsartat. Jag tror det beror på att vi har ett gott rykte. Ungdomarna trivs så det kommer hela tiden nya som vill vara med, kompisars kompisar som också vill börja träna.

– Och så finns det helt klart också en Mario-effekt. Sen en tid har vi en anställd proffstränare, Mario Jesic, som framförallt tränar de äldre lagen. Det var ett medvetet beslut när vi kände att det inte riktigt räckte med föräldrar som tränare om vi skulle kunna behålla de lite äldre ungdomarna. Många i föreningen är från forna Jugoslavien, där basket är en stor sport. Och genom en kontakt där kunde vi värva Mario till föreningen. Det har betytt jättemycket.

Ni har också öka antalet tjejer, och kan behålla dem långt upp i åldrarna?
– Vi har aktivt försökt satsa på tjejerna. Vi märkte att många slutade spela och försvann när de kommit upp i en viss ålder. En del fick andra intressen och en del fick inte fortsätta för sina föräldrar. Då ringde vi runt till alla föräldrar och sa att vi ville at de skulle fortsätta. Vi bjöd in dem till hallen och till träningarna så de fick träffa tränarna och se hur de går till. Det har haft effekt. Många har kommit tillbaka och fortsatt.

Ni har lyckats skapa en trygg och välkomnande stämning, hur gör ni det?
– Vi har jobbat aktivt med vårt värdegrundsarbete, bland annat med hjälp av SISU Idrottsutbildarna. Styrelsen har haft fortbildning om värdegrund och i samråd med Mario diskuterat vad som är viktig i klubben och vad Lundby basket står för. Värdegrunden presenterades för ungdomarna och föräldrarna och alla får skriva under att de vet vad vi förväntar oss av dem. Lundby basket ska vara ett tryggt ställe där den idrottsliga prestationen inte alltid kommer i första hand. Ungefär så här: ”Lundby is more than basketball, it’s family”.

– Jag tror också att vår lilla hall bidrar till familjekänslan och tryggheten. Vi delar den inte med någon annan klubb och ungdomarna känner att det är deras hall och hänger gärna i den.

Vad ska ni göra med prispengarna, 10 000 kronor?
– Vi ska ha ett event nu på söndag, bjuda alla spelar och föräldrar till hallen och fira med att grilla korv, fika och ha match, föräldrar mot barnen. Tror också att vi lägger lite pengar på anmälningsavgifter till en cup. Det är dyrt att åka och många har inte råd, men nu har vi kanske chansen.