Luftigt och tillgängligt i Glasiären. Den 4 maj öppnar Lundbys nya bibliotek i Glasiären. Luftigare lokaler, bättre tillgänglighet och ett efterfrågat tyst rum är några av inslagen i det nya biblioteket.

– Äntligen öppnar det nya biblioteket! Det finns så många fördelar med de nya lokalerna. Läget, ljuset, att lokalerna är skapade för att vara just ett bibliotek, och så framför allt tillgängligheten, säger Katrin Ryrfeldt, bibliotekschef i stadsdelsförvaltningen Lundby.

Glasiären ligger vid Vågmästareplatsen, vilket innebär nära till knutpunkter med många förbindelser med buss- och spårvagn. Dessutom ligger lokalerna i bottenplan så att besökarna slipper gå i trappor. Tidigare låg biblioteket i stadsdelshuset på Wieselgrensgatan, i lokaler med betydligt sämre tillgänglighet.

5AC6.jpg
I samband med flytten har man passat på att tillgänglighetsanpassa lokalerna, inklusive saker som belysning och inredning – något man hade problem med i det förra biblioteket.

– De gamla bokhyllorna till exempel, de hade olika höjd och vissa var så höga att man inte ens kunde nå böckerna högst upp, säger Katrin Ryrfeldt, bibliotekschef.

I det nya biblioteket har man bytt ut alla hyllor. Möbleringen är också både luftigare och mer flexibel möblering. Till exempel har många hyllor hjul så att de lätt kan flyttas.

500 flyttkartonger
De som besöker Lundbys nya bibliotek får ta del av många nyheter. Bland annat har man lyssnat på besökarnas önskemål och skapat ett tyst rum.

Biblioteket ska vara en rofylld plats. Detta har inredningsarkitekten tagit fasta på och använt mjuka färger med inslag av trä. Här finns en scen för exempelvis författarbesök, arbetsplatser för studenter, och en barnavdelning med en mjuk matta där föräldrar och barn kan sitta ner tillsammans.

Biblioteket har varit stängt i tre månader. Under den perioden har 500 flyttkartonger packats fulla med böcker och kontorsmaterial, flyttats till de nya lokalerna och systematiserats.

Fulla av förväntan
– Det tar väldigt lång tid att flytta ett helt bibliotek. Förutom det fysiska arbetet med att packa ner och upp alla böcker tar det även tid med allt det tekniska runtomkring, bland annat att få till rätt belysning och få alla datorer och internet inkopplat, säger Liza Palmgren, ungdomsbibliotekarie.

Bibliotekspersonalen är full av förväntan inför premiärdagen 4 maj.

– Vi hoppas att alla uppskattar det nya biblioteket lika mycket som vi gör, säger Katrin Ryrfeldt.

7D84.jpg